Nem reagálnak az osztrákok a Szentgotthárdhoz közeli hulladékkal kapcsolatban

Továbbra sem lehet semmit sem tudni arról a nagy mennyiségű hulladékról, amelyet a hétvégén fedeztek fel Szentgotthárd közelében a határ osztrák oldalán.

Ahogy arról beszámoltunk, az ipari parkban működő bioerőmű közelében nagy mennyiségű lakossági hulladékot halmoztak fel. Ezzel kapcsoltban szerette volna megtudni a szentgotthárdi önkormányzat, hogy miért került oda, mikor és mi a célja a hulladékkal annak, aki odaszállította azt. A város vezetői azonban egy nap elteltével sem tudtak meg semmit, mert sem az elküldött e-mailre, sem pedig a többi megkeresésre nem kaptak választ az ipari park osztrák vezetőitől.

Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy megkeresték a magyarországi környezetvédelmi felügyelőséget; egyelőre ott jelezték a szeméthegy problémáját. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy egyelőre várnak, mert mást nem tehetnek.

Közben – ahogy azt egy ismeretlen címről a Független Hírügynökséghez eljuttatott fényképek is igazolják – a Szentgotthárdhoz közeli ipari park közelébe, a magyar oldalra ismeretlenek, három rongybabát akasztottak fel. A bábukon víz, föld, levegő felirat volt, míg a az akasztófák oszlopaira egy “Szentgotthárd=Auschwitz” feliratú transzparenst helyeztek. A tiltakozásnak ezen formáját – az önkormányzat nevében – az alpolgármester visszautasította, s attól elhatárolódott. Ugyanezt tették – az egyébként hivatalos tiltakozásokat, demonstrációkat szervező – civil szervezetek is.

Az akasztófákat és a rajtuk lógó rongy figurákat az önkormányzat azóta elbontatta.