Nem nyitott ki az olasz mozik, színházak, koncerttermek többsége

Zárva marad hétfőn a legtöbb mozi, színház és koncertterem Olaszországban tiltakozásul, hogy a költségvetési megszorítások miatt a következő években egyre kevesebb pénz jut a kultúrára. A kormány az elkövetkező három évben összesen 280 millió euróval kevesebb pénzt szán az olasz kultúrára, ezen belül évente 58 millió euróval kurtítja meg a kulturális minisztérium büdzséjét.

Hétfőn több mint 250 ezren tüntettek a kormány intézkedései ellen, és a demonstrálók között megjelentek nagynevű művészek, mint Riccardo Scamarcio és Toni Servillo, valamint a milánói Scala igazgatója, Stephane Lissner.

A kormány bírálói szerint a megszorítások következménye, hogy Olaszország műemlékei is nagyon rossz állapotban vannak. Szerintük ezért omlott össze november elején, Pompeiben a Gladiátorok Háza, amely egykor a harcosok edzésére szolgált.

“Felhívnám a kormány figyelmét, hogy további összeomlás történhet, amely visszafordíthatatlanul ronthat országunk jó hírén és veszélyezteti előadóművészek életét is” – mondta hétfőn saját színházára célozva Sergio Escobar, a milánói Piccolo színház igazgatója. November elején egyébként már volt egy tiltakozás a megszorítások ellen. Akkor a múzeumok személyzete demonstrált, köztük voltak a velencei Dózse-palota, valamint a firenzei Palazzo Vecchio munkatársai.