Nem nagy a fertőzés veszélye

Miskolc – Az árvíz utáni fertőtlenítés megyénk 25 településén már be is fejeződött, 32 településén pedig már elkezdték a fertőtlenítést, tudtuk meg dr. Bodnár Judittól az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális tiszti főorvosától.

Nem lehetett viszont megkezdeni a fertőtlenítést 42 településen, mivel az ár-, belvíz még nem vonult teljesen vissza – tudtuk meg az ÁNTSZ regionális tiszt főorvosától, akit a gamma-globulin védőoltásról is kérdeztük. Dr. Bodnár Judit elmondta, olyan védőoltásról van szó, amely már kész ellenanyagokat tartalmaz, főleg a fertőző májgyulladás A típusa ellen. Az észak-magyarországi régió számára eddig biztosított 2000 adagból már több mint 1000 embernél megkezdődött az oltások megszervezése, beadása. Az oltás elsősorban azoknak ajánlott, akik szennyvízzel biztosan elöntött területen hosszabb ideig úgy tartózkodtak, hogy az alapvető higiénés szabályokat sem tudták betartani. Az ÁNTSZ szakemberei és az érintett területek háziorvosai szakmai egyeztetést követően döntenek az oltás szükségességéről, az oltandók köréről, akik többségében élnek is az oltás lehetőségével.

Kézmosás és kézmosás

– Megnyugtató, hogy a megye valamennyi településén 2006 óta egyáltalán nem, vagy csak egy-egy esetben történt fertőző májgyulladásos megbetegedés, így a fertőzés veszélye alacsony. Továbbra is felhívjuk a figyelmet az alapvető higiénés rendszabályok (így az étkezés és dohányzás előtti kézmosás) fokozott betartására és bármilyen panasz, tünet (hányás, hasmenés, láz) esetén a háziorvoshoz fordulás fontosságára – tette hozzá a szakember. ÉM-SzK

Fertőtlenítés folyamatban

Megyénkben az ÁNTSZ kedd délután rendelkezésre álló információi szerint a következő településeken folynak a fertőtlenítések:
Sajókaza, Edelény, Boldva, Aszaló, Halmaj, Felsődobsza, Kiskinizs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Hernádkércs, Vilmány, Vizsoly, Telkibánya, Alsóvadász, Szikszó, Rásonysápberencs, Abaújszántó, Forró, Gönc, Göncruszka, Hidasnémeti, Novajidrány, Ináncs, Hernádszentandrás, Kázsmárk, Léh, Kupa, Gibárt, Beret, Hernádkak, Miskolc, Mezőnagymihály.