Nem működtek a tűzcsapok Mályiban

Vizsgálatot indított a miskolci tűzoltóság a múlt héten csütörtökön Mályiban történt tűzesettel kapcsolatban. A tűzoltók hiába értek ki a riasztás után nem sokkal egy családi házban keletkezett tűzhöz, gyakorlatilag tétlenül nézték végig, ahogy leég a tetőszerkezet. Az autóban lévő vizzel ugyan elkezdték az oltást, a ház környékén azonban egyetlen működő tűzcsapot sem találtak. A tűzcsapokat félévente kötelezően, de elvileg állandóan karban kellene tartani. Ez az üzemeltető vagy a vízszolgáltató feladata lenne. A területileg illetékes vízszolgáltató cég vezetője nem kívánt nyilatkozni.

A családi ház lakói a kertben voltak, amikor a tető lángra kapott. Azonnal hívták a tűzoltókat. Hiába. Kénytelenek voltak végignézni, ahogy teljesen leég a tető.

Itt álltunk egy óráig és néztük, hogy leég a ház. A tűzoltók nem találtak működő tűzcsapot – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Posztáné Kis Tóth Szabina, a ház tulajdonosa.

A tűzoltóautóban lévő kétezer liter víz pillanatok alatt elfogyott, utánpótlás pedig nem volt. Az előírások szerint minden lakóháztól maximum 100 méterre kell lenni egy tűzcsapnak. Itt több is volt a környéken, de egyik sem működött. Gabóczi Tibor, a Miskolci Tűzoltóság tűzmegelőzési főelőadója a Független Hírügynökségnek elmondta: végül egy 400 méterre lévő tűzcsapból oltották el a tüzet.

A csapokat félévente kötelezően, de elvileg állandóan karban kellene tartania az üzemeltetőnek, például az önkormányzatnak vagy a vízszolgáltatónak. Ezért vizsgálatot indítottak a felelősség megállapítása ügyében – mondta Gabóczi Tibor. A büntetés nagysága attól függ, hogy szabálysértést állapítanak meg, vagy gondatlan veszélyeztetést.

A területileg illetékes vízszolgáltató cég vezetője nem kívánt nyilatkozni.Sporthírek