Nem mozifilmmel, hanem az Avas Szállóval lép fel Miskolc Cannes-ban

Az egykor szebb napokat látott Avas Szállónak remélnek szakmai befektetőt találni a kiállításon
Az egykor szebb napokat látott Avas Szállónak remélnek szakmai befektetőt találni a kiállításon - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Idén a megyeszékhely két projektje is ott lesz a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán.

Az idén nem csak a Budapesten zajló világszínvonalú projektek, de négy egyetemi város – Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged – is bemutatkozik a március 13-a és 16-a között Cannes-ban megrendezendő, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításának számító MIPIM-en.

Belvárosi csúcsiroda

Magyarország egyik legkomplexebb irodaépületeként 2020-ban nyílik meg az Avalon Business Center Miskolc a belvárosban, a Szent István tér és a volt Erzsébet Fürdő épülete közötti telken.

A korszerű jegyeket viselő beruházás keretében az A+ energia minősítésű zöld épület Miskolc belvárosában összesen 7400 négyzetméternyi irodai teret kínál majd az ilyesféle szolgáltatást igénylőknek. Az Avalon Business Center projekt bemutatkozik Cannes-ban a nemzetközi ingatlanszakma krémje előtt is.

Ott lesz az MIPIM-en egy másik nagyon fontos miskolci projekt. A történelmi belváros egyik legértékesebb pontján fekvő – jelenleg erősen romos – műemléképület, az Avas Szálló felújításához Cannes-ban igyekszik Miskolc szakmai befektetőt találni.

avas-szallo-2017-osz09-st

Erre felé haladunk

Abban, hogy a négy vidéki város – köztük Miskolc részese lehessen egy ekkora ingatlanszakmai lehetőségnek, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) segédkezett. A két szervezet és Budapest Főváros Önkormányzatának szándéka a rendezvényen való megjelenéssel a magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok, célok és lehetőségek bemutatása, a főváros beruházásainak és a vidéki városok befektetési környezetének népszerűsítése. Közösen alakítják ki a standot is, amelyen a projekteket az „ingatlanszakmai Oscarnak” is nevezett seregszemle nagyközönségének ajánlják.

avas-szallo-2017-osz13-st

Egymást inspirálva

A termelő beruházások vidéki – így miskolci – terjedése mellett megfigyelhető trend, hogy egyre több vállalat nyit Budapesten kívül szolgáltató- és fejlesztési központokat, tehát miután a főváros mára megszilárdította helyét a világ ingatlanpiaci élvonalában, a vidéki városok is sikerrel kerülnek fel a nemzetközi befektetési térképre. Ehhez kiváló alapot adnak a fejlett infrastruktúra, az egyetemekről évről évre kikerülő jól képzett munkaerő mellett azok a már letelepedett vállalatok is, amelyeknek innovációs- és kutatás-fejlesztési tevékenységeik és eredményeik további kapacitásokat vonzhatnak a vidéki relációkba.

avas-szallo-2017-osz04-st

Dinamikus fejlődés

Magyarország hangsúlyosabb jelenlétét a cannes-i seregszemlén indokolja az a rendkívüli dinamika, ami az itthoni ingatlanbefektetési piacot jellemzi. A CBRE, a világ legnagyobb ingatlantanácsadójának éves jelentése alapján a hazai ingatlanokba irányuló befektetések értéke évente 71 százalékkal emelkedett 2012 óta – szemben a 26 százalékos közép-európai régiós átlaggal. 2017-ben közel 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat hazai és külföldi ingatlanbefektetők Magyarországon, és ez a volumen idén vélhetően enyhén tovább emelkedik.

Száz országból jó háromezer kiállító

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelynek keretében több mint negyed évszázada gyűlnek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői a cannes-i filmfesztiválnak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n.

Idén 100 ország 3100 kiállítója vesz részt a négynapos ingatlanos seregszemlén, amelyre 24 200 szakmai látogató (5300 befektető, 3800 felsővezető) várható. Idén félszáznál több város jelenik meg saját standdal. Akárcsak tavaly, Budapest idén is bekerült a központi konferenciaprogramba.

– Szaniszló Bálint –


Avas Szálló: Továbbra is eladó a patinás épület
Miskolc - Még mindig nincs vevő a miskolci Avas Szállóra. A MIK Zrt. árulja, az ára: 601,3 millió forint. „Az Avas Szálló leendő üzemeltetőjének keresése továbbra is napirenden van” – ezt a választ kaptuk az önkormányzattól, miután a főutcai épületről érdeklődtünk. Az egyik ingatlanos portálon ug...

A Kossuth mozi 2008-ban zárt be
Miskolc - Béke, Kossuth, Táncsics, Szikra, Fáklya, Petőfi, Bükk. Mozik, amelyek már jó ideje nem léteznek. A Táncsics helyén – a Szent Anna Templom „alatt” – ma egy Újszövetségi Gyülekezet található a Nagyváthy úton. A Kossuth 2008-ig volt nyitva, míg a Béke úgy ahogy megvan – más néven – a Művés...

Miskolc - Az egykori Avas szálló épületéért aggódnak civilek is, úgy vélik, szemünk előtt megy tönkre. Meg kell menteni! – így kezdődik a Miskolcról szabadon Facebook-csoport bejegyzése. Egy fotót is csatoltak hozzá, ezen a régi Kossuth mozi homlokzata látható, az eredeti Filmszínház felirattal. ...

Az Avas Szálló Miskolcon
Miskolc - Még mindig árulja az Avas Szállót a Miskolci Ingatlangazdálkodó (MIK) Zrt. Az épület ára: 601,3 millió forint. Miskolc belvárosában régi, patinás szállodaépület felújítási, üzemeltetési kötelezettséggel eladó – olvashatjuk az egyik ingatlanos portálon. A hirdetés mellett pedig a címet i...

Újra a miskolciaké az Avas Szálló
Miskolc - 18 év után véget ért a miskolci belváros egyik legmeghatározóbb épületének kálváriája. Az önkormányzat 2015. április 14-én felszámolói liciteljáráson 155 millió Ft-ért visszavásárolta az emblematikus szállót. Ezzel egy újabb, a szocialista politikusok által elherdált vagyontárgy került ...