Nem mondott le a Nagyvárad téri új kórház tervéről a főpolgármester-helyettes

Nem mondott le a Nagyvárad téri új kórház tervéről a főpolgármester-helyettes. Horváth Csaba a Független Hírügynökségnek elmondta: a felépülő korszerű intézmény nem lenne akkora, mint a korábbi tervekben, csak a jelenleg szétaprózott, sok épületből, telephelyből álló Szent István és Szent László Kórházat váltaná ki.

Horváth Csaba megbízta a két kórház közös főigazgatóját, hogy dolgozza ki az új intézmény pontos részleteit. A főpolgármester-helyettes egyelőre annyit árult el: az új kórház a régi telkén állna, de mivel jóval kisebb helyet foglalna, a korábbi épületek közül többet hasznosítani lehetne.

A főpolgármester tavaly még egy olyan 2009-re a Nagyvárad téren felépülő 3000 ágyas új óriáskórházról beszélt, amelybe a Szent István és Szent László Kórházon kívül beolvadna a szintén a főváros tulajdonában lévő Heim Pál és a Merényi Kórház, a Semmelweis Egyetem 10-12 klinikája. Utóbb kiderült, hogy az orvosegyetem nem akar résztvenni a közös nagyberuházásban és szakmai okok miatt a a Heim Pál gyermekkórház beolvasztása is aggályos lenne.

Zajlik a végelszámolás a Schöpf-Merei Kórházban, augusztus 1-től megszünik az intézményben a járóbetegellátás is – mondta a helyettes városvezető. A kórház eladásának kérdése valószínűleg összel kerül ismét a fővárosi közgyűlés elé. Horváth Csaba szeretné, ha még az idén ki lehetne írni a pályázatot. Az eladásból befolyó várhatóan több mint 1 milliárd forintot a főváros egészségügyi fejlesztéseire szánnák – tette hozzá.