Nem mindig érvényes négy napig a négynapos matrica – RTL Híradó

Van 3 napig érvényes 4 napos matrica. Túl sokba kerülne ugyanis annak a rendszernek a kiépítése, amely az autópályamatricák érvényességének végét a vásárlás időpontjától számítja. Legalább is ezt állítják a közlekedési minisztériumban.

A mostani rendszer szerint ha valaki éjfél előtt vesz 4 napos matricát, az valójában alig több mint 3 napig használhatja az autópályát. Ha az autós nem tájékozódik, és a 4 napot a vásárlás időpontjától számítja, megbüntetik – hangzott el az RTL Híradóban.

Szlovákiában, ha délután 4 órakor vesznek meg egy matricát, az másnap 16 óráig érvényes. Magyarországon nem a vásárlás időpontja számít, hanem az, mit mutat a naptár. Éves matricát, amely mindig a következő év január végéig érvényes, például csak márciusig érdemes venni. Utána már olcsóbb, ha havonta veszik.

Van, aki már előző nap megveszi a matricát, úgy, hogy az másnaptól legyen érvényes. Minden más esetben kevesebb, mint 4 nap az érvényesség. Ugyanez a helyzet a 10 napos és a havi matrciáknál is. Aki erre nem figyel, annak jön a büntetés, ami 15 ezer 300 forint. Ha ezt nem időben fizetik be, a pótdíj majdnem 64 ezer forint.

A martricákról szóló rendeletet a közlekedési minisztérium készitette. Nyilatkozni nem akartak az RTL Híradónak, egy közleményt adtak ki. Ebben azt írják, hogy ennek az úgynevezett gördülő érvényesség bevezetése óriási feladatot jelentene és túl sokba kerülne. Szerintük a probléma megoldása az lenne, ha mindenki azután fizetne, ahány kilométert használta az autópályát.