Nem mindegy, hogy nekik mi nem mindegy

Akt.:
Nekem nem mindegy program
Nekem nem mindegy program - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Hangpróbával indítottak; egy év múlva újra tesztelik, hallatják-e hangjukat a fiatalok.

„Lazítsunk hangpróbával” – kérte a diákokat Horváth Kristóf – Színész Bob. Majd azt kiabálta: „Neked mindegy?” A fiatalok pedig egyre hangosabban válaszolták: „Nekem nem mindegy”. Egy év múlva pedig újra megmérik, mennyit erősödött a diákok hangja, azaz, mennyire képesek hallatni azt, kiállni az igazukért, a demokráciáért. Az észak-magyarországi régióban kedden indult ugyanis a Nekem nem mindegy programsorozat, aminek lényege, hogy a fiatalok demokráciát tanuljanak.

A Dél-Alföldről, Dél-Dunántúlról, Észak-Magyarországról régiónként minimum hét iskolát szólítanak meg, amelyek diákjaitól négy, a társadalmat érintő és foglalkoztató kérdéskör – szólásszabadság, erőszak, rasszizmus, elvándorlás – mentén várnak problémafelvető és -feltáró alkotásokat. A programban részt vevő diákok munkáját egy-egy, az adott régióból származó vagy jelenleg ott élő kortárs magyar író segíti. Észak-Magyarországon ezt a szerepet Rácz Zsuzsa író vállalta.

A Nekem nem mindegy program másik fontos alappillére a magyar slamközösségek és slammerek elhivatott, mentori munkája, amely a társadalmi kérdésekkel vállaltan foglalkozó slam poetry műfaját hivatott megismertetni a fiatalokkal. A program vezetője Horváth Kristóf – Színész Bob, országos slambajnok, aki számos slamtalálkozón, iskolai rendezvényen, rendhagyó irodalomórán dolgozza fel a négy témát az ifjú slammerekkel közösen.

Részletek a csütörtöki Észak-Magyarországban.

ÉM