Nem mindegy az sem, hogy hogyan és mivel takarítunk

A védőoltás segíthet (Illusztráció)
A védőoltás segíthet (Illusztráció)
Budapest – Január-február környékén minden évben megszaporodnak az influenzaszerű megbetegedések. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a fertőtlenítő takarításra, a saját otthonunkban és a köz­épületekben egyaránt – figyelmeztet a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ).

A különböző betegségek nem csupán az egyes háztartások bevételeit csökkentik, de a munkaadóknak is jelentős plusz kiadást jelentenek. A Takarítóipari Világszövetség (ISSA) adatai szerint átlagosan 8 napot betegek az emberek egy évben. A csoportos megbetegedések akár 54 százalékkal is csökkenthetik egy cég hatékonyságát, míg a tisztább környezet önmagában 2–8 százalékkal javítja a munkavállalói hatékonyságot. Mint minden fertőző betegségnek, úgy az influenzának is megvan a saját „etikettje”, hiszen a szabályok betartásával elkerülhető vagy mérsékelhető a továbbfertőzés.

A középületekre is

A középületek takarítására is nagyobb gondot kell fordítani. Mivel az influenzaszezon akár több hétig, hónapokig is tarthat, óhatatlan, hogy ez idő alatt középületekbe – boltba, postára, irodába, hivatalokba, bankba – is bemenjünk. Itt is a fő szabály, hogy betegen kerüljük az ilyen helyeket, hiszen így másokat is megfertőzünk. Emellett a középületek üzemeltetőinek is a szokásosnál gondosabban kell eljárni, hiszen a takarításnak ilyenkor meghatározó szerepe van a betegség terjedésében.

„Tagjaink között számos olyan cég van, akik középületek, például iskolák, hivatalok takarításával foglalkoznak. A középületek fenntartói éves szerződést kötnek a takarítócégekkel, amelyben előre meghatározzák a takarítás rendszerességét. A fertőző betegségek megjelenésekor általános gyakorlat, hogy normál helyett fertőtlenítő tisztítást rendelnek a vírusok terjedésének mérséklése, megakadályozása érdekében. Mivel azonban a középületekbe bárki, így beteg személy is bemehet, nagy az egyén felelőssége, hogy fertőző állapotban ne menjen az ügyeit intézni. Általánosságban pedig a téli időszakban javasolt a rendszeres, fertőtlenítő kézmosás mindenki számára” – mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke.

– ÉM –


Főbb szabályok, amiket be kell tartani

  • 1. Lehetőség szerint kerüljük a nagy tömeget vonzó helyeket, a bevásárlóközpontokat, zsúfolt közösségi közlekedési eszközöket. Természetesen ez sokszor elkerülhetetlen, azonban a fő szabály, hogy ha a betegség tüneteit észleljük magunkon, akkor semmiképp se menjünk zsúfolt helyre, maradjunk otthon, pihenjünk, ha megoldható, otthonról dolgozzunk.
  • 2. Kerüljük a másokkal való testi kontaktust, lehetőség szerint mellőzzük a puszit, a kézfogást.
  • 3. Gyakrabban mossunk kezet, különösen tüsszentés után, illetve alkalmazzunk fertőtlenítő kézmosót. Irodában, munkahelyen lehetőség szerint törölköző helyett papír kéztörlőt vagy kézszárítót használjunk!
  • 4. Fokozottan figyeljünk oda a fertőtlenítő takarításra! Otthonunkban, ha időhiány miatt nem is tudunk gyakrabban takarítani, a leggyakrabban használt eszközöket rendszeresen töröljük át. Ilyen például az összes ajtókilincs, de különösen a bejárati ajtóé, amit fertőtlenítőszerrel töröljünk le, lehetőleg naponta. Hazaérve azonnal mossunk kezet! Rendszeresen tisztítsuk az otthoni munkakörnyezetünket is, az asztalt, a billentyűzetet, az egeret, a tévé távkapcsolóját is, különösen, ha már tüsszögünk.
  • 5. A középületekbe lépés előtt, valamint onnét távozva tisztítsuk meg kezünket víz nélkül használható fertőtlenítő kézmosóval, ebből mindig tartsunk egy kis üveggel a táskánkban. Gyógyszertárban, drogériákban beszerezhető.
hirdetés


hirdet�s