Nem mértek káros sugárzást a nagykanizsai társasházban – hivatalos eredmény még nincs, az ÁNTSZ is vizsgálódik

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai nem mértek az egészségre káros nagyságú sugárzást abban a nagykanizsai társasházban, amelyben sorra betegedtek meg az emberek az elmúlt időszakban – legalábbis a nem végleges adatok szerint. A vizsgálat eredménye várhatóan néhány nap múlva lesz hivatalos, amikor elkészítik a jegyzőkönyvet.

Az intézet munkatársai az épület pincéjében található transzformátor sugárzását mérték. Az ehhez szükséges speciális műszert csütörtökön vitték le Nagykanizsára, és a 24 órás megfigyelés után pénteken szállították vissza Budapestre.

Bár az egészségre káros mértékű sugárzást nem tapasztaltak, ettől függetlenül a berendezés még okozhatta elvileg a megbetegedéseket. A nagykanizsai önkormányzat ezért felkérte a tisztiorvosi szolgálatot, hogy próbálja meg kideríteni, mitől betegedtek meg a lakók. Az ÁNTSZ munkatárai várhatóan szerdára készítik el azt a vizsgálati tervet, melynek alapján próbálnak eredményre jutni – jelentette a Független Hírügynökség zalai tudósítója.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai korábban is mérték már a házban a mágneses tér erősségét több lakásban, többfajta műszerrel. Akkor is azt állapították meg, hogy az alagsori transzformátor-állomás elektromágneses sugárzása nem veszélyes mértékű.

A társasház két lépcsőházának 16 lakásában már 15-en betegedtek meg rákban, közülük 12-en már elhunytak. A lakók szerint az alagsorban lévő transzformátor-állomás betegíti meg őket. Korábban kérték az áramszolgálatót, hogy vigye el az épületből a berendezést, de erre nem volt hajlandó. Ha a vizsgálatok bebizonyítják viszont, hogy a transzformátor káros az egészségre, áttelepítik az ígéretek szerint máshova.