Nem mer visszamenni Törökországba, mert kutyaként ábrázolta a kormányfőt

Nem akar visszatérni törökországi otthonába egy brit művész, amíg nem kap garanciákat arra, hogy nem tartóztatják le. Michael Dickinson “bűne” az, hogy egyik kollázsában kutyaként ábrázolta a török kormányfőt.

Dickinsont tavaly szeptemberben felmentette egy török bíróság a “Jó fiú” című alkotása miatt indított perben. A kollázsban egy kutya testére van montírozva Recep Erdogan miniszterelnök feje, és póráz egy összesodort amerikai zászló. Dickinson, aki 23 éve él Törökországban, azt mondta, hogy alkotása tiltakozás az iraki háború ellen. A tavalyi bírósági döntés ellen azonban fellebbezett a török ügyészség, és ezt egy másik bíróság elfogadta, és új pert jelölt ki.

A brit művész, aki jelenleg szülőhelyén, az északkelet angliai Durham közelében tartózkodik., azt mondta a felmentő ítélet megváltoztatásáról, hogy “merő ostobaság”. “Nem vagyok hajlandó visszamenni addig, amíg nem tudom, hogy szabadon, félelem nélkül sétálhatok az utcán.”- közölte az AFP-val a férfi, aki már tíz napot börtönben volt, mielőtt felmentették tavaly szeptemberben.

Törökország folyamatos nyomás alatt van a Nyugat,, kiváltképp az Európai Unió részéről, hogy garantálja a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot, ami egyik feltétele annak, hogy megkezdődjön az ország csatlakozási folyamata az EU-hoz. Dickinson abból élt Törökországban, hogy angol nyelvet tanított az egyik egyetemen, ahonnan elbocsátották az kép ügyében kezdődött per miatt. Ezután egy útmenti jósdát állított fel, hogy így keresse meg a pénzt a megélhetésére.

A brit belügyminisztérium az AFP megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy kaptak Törökországtól hivatalos kérést Dickinson kiadatására.