Nem mentek el a kormánypárti képviselők

Határozatképtelen volt kedden délelőtt a parlament költségvetési bizottsága, mert a kormánypárti képviselük nem mentek el az ülésre. A rendkívülési ülést a Fidesz-frakció hívta össze, hogy megakadályozza a természetbeni juttatások terheinek emelését.

Az erről szóló törvény szeptember elsejétől hatályos, és az ellenzék szerint az eddigiekhez képest 17 százalékkal több terhet ró a vállalkozókra.

Július elején olyan törvényjavaslatot fogadott el az Országgyűlés, amely szerint ősztől emelkedik az adóköteles természetbeni juttatások után fizetendő járulék összege. Szeptembertől ugyanis a járulékhoz hozzászámolják a személyi jövedelemadót is, és az így megemelt összeg után kell megfizetni a tb-járulékot.

A költségvetési és pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint a szocialista képviselőknek még tart a nyári szünet, és nem akarnak dolgozni. Varga Mihály a rendkívüli ülés berekesztése után úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt tovább nőnek a vállalkozók terhei.

Tállai András, a testület fideszes tagjai újságírók előtt azt mondta, hogy a természetbeni juttatások járulékainak megemelése 9-10 milliár forintos pluszterhet jelent a munkaadóknak. Az emelés szerinte 12 ezer munkáltatót, és csaknem egymillió munkavállalót érint.

Kovács Tibor, a testület szocialista tagja a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy azért nem vettek részt rendkívüli ülésen, mert nem kívánnak részt venni a Fidesz újabb handabandázásában. A Pénzügyminisztérium felmérése szerint a jelenlegi változás csupán 15-20 ezer rendkívül magas jövedelmű embert érint. Nem igaz, a Fidesz által említett egy millió munkavállaló. Mint mondta, az MSZP az igazságosabb közteherviselés híve.

Az ellenzék még kedden képviselői törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy vonják vissza a szeptembertől hatályos adóemelést. A Fidesz reméli, hogy az indítványt napirendre veszik az Országgyűlés szeptember 12-i ülésén.