Nem megy házhoz a kuka

Akt.:
Gyűjtőedényre várva...
Gyűjtőedényre várva... - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Miért kell sorban állni a sárga gyűjtőedényekért, miért nem viszi helybe a szolgáltató?

Ezt kérdezte egyik olvasónk, aki a közelmúltban – többedmagával – hosszan várakozott a tapolcai parkolóban, hogy sárga gyűjtőedényt kapjon. Ráadásul nem saját magának kellett, hanem mozgásában korlátozott ismerősének segített, aki egyedül nem tudta volna átvenni a kukát. Úgy tudjuk, más városrészeken ezt nem sorban állással oldották meg, hanem házhoz vitték a kukákat. Miskolctapolcán miért nem lehetett így megoldani? – kérdeztük a MIREHUKÖZ Kft.-t.

Ahol kiemelkedő

„A 2015. január 01. napján életbe lépő jogszabályi változások miatt, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. a tagönkormányzatok együttműködésével a pályázaton beszerzett sárga szelektív gyűjtőedények kiosztását már a nyár folyamán megkezdte” – kezdte válaszát dr. Nagy Anikó, a cég jogi referense. „Mivel a szolgáltatási terület igen nagy, ennek gyakorlati kivitelezése komoly szervezést, és hosszabb folyamatot vesz igénybe.

Miskolc azon városrészein, ahol az ingatlanhasználók produktivitása a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán kiemelkedő, valóban megkezdtük az utca szerinti osztást. Azonban az ősz beálltával és a rossz időjárás kezdetével ezen osztási mód hatékonyságának csökkenésére való tekintettel október közepétől meghirdettük a közszolgáltató ügyfélszolgálati irodájában – Erenyő utca 1. – az ügyfélfogadási időben történő átvétel lehetőségét. Ezzel a lehetőséggel számos miskolci lakos élt, és él a napokban is, hiszen az osztás folyamatos” – ismertette.

Központilag

„Természetesen a központi osztások ezzel, mint látható, nem szűntek meg. Meghirdetett időpontban, egy-egy városrészen a továbbiakban is lesz edényosztás” – mondta. Dr. Nagy Anikó a tapolcai esetre reagálva elmondta: természetes, hogy torlódások és várakozások előfordulnak, azonban az említett esetben is 4–5 kolléga reggeltől a délutáni órákig szinte megállás nélkül végezte az edények átadását. „A várakozási idő azonban nem volt számottevő” – vélekedett.

A mozgásukban korlátozott személyek kapcsán elmondta: amennyiben nincs segítségük és esetenként rendelkezésre álló gondozójuk, akkor jelzik a szolgáltatónak, ők pedig biztosítják az edényzet más módon történő átvételét. „Erre néhány esetben volt már példa. Az indokolt eseteket figyelembe véve, rendszerint nem zárkózunk el a közreműködéstől és az edényzet kiszállításától” – fogalmazott.

„Házhoz vinni az edényzeteket előre egyeztetett időpontban kevés hatékonysággal járna. Az osztási terület nagyságát és az érintett ingatlanhasználók számát figyelembe véve kell koordinálnunk és lebonyolítanunk az edényosztást úgy, hogy az lehetőleg minden ingatlanhasználóhoz, még a kötelező szelektív gyűjtés bevezetése előtt eljusson. Erre tekintettel a továbbiakban is az ügyfélszolgálaton, a meghirdetett időpontokban a kijelölt telephelyeken és a kitelepült osztásokon lehet átvenni a sárga edényzeteket” – tette hozzá.

N. Szántó Rita