Nem “megbújva”

A miskolci parkolási rendszert kezelő cég írásban (is) válaszolt a minapi cikkünkben felvetett problémákra.

Mint emlékezetes, olvasói panaszok nyomán arról írtunk, hogy a parkolóórák helyenként messze vannak (más megközelítésben: kevés van belőlük), így előfordul(hat), hogy míg az autós jegyért megy, megbüntetik.

Stefán Csaba, a Régiópark Kft. ügyvezetője e-mailben az alábbiak szerint reagált az írásra.

A parkoló órákat tervezetten az igényeknek és elvárásoknak maximálisan megfelelően lettek elhelyezve. Figyelembe vette a társaság a tervezésnél a parkolók kihasználtságát, elhelyezkedését és megközelíthetőségét.

Az üzemelés során a felmerült problémák, lakossági igények, visszajelzések alapján az elhelyezés korrigálásra került. (Pl.: A Búza téri nagy parkolóban bizonyos esetekben hosszú sorok alakultak ki az óra előtt, ezért még egy óra került kihelyezésre.)
A konkrét kérdésekre az alábbi válaszokat adom.

A Bajcsy Zs. utcán leírt történet nem életszerű. Az adott parkolóban 3 automata van kihelyezve és bárhol áll meg az autós, nem kell 150 m-t az óráig gyalogolnia. Mindegyik automatától lehet látni a parkoló autókat, a jegyváltás megoldható pár percen belül.
‘Leselkedve, megbújva’ várják az autóst, majd ‘lecsapnak rá’ írja levelében. Az idézett részt mind a magam, mind a kollégáim nevében határozottan visszautasítom. A kollégák minden napra megkapják azt a területet, amit be kell járniuk, és az ott parkoló gépjárműveket ellenőrizniük kell.

Az ellenőrök minden parkolóban először az órából próbajegyet vásárolnak, és utána kezdik meg az ellenőrzést. Amelyik autónál az ellenőrök szabálytalan parkolást észlelnek, megnézik RADIX-rendszerben, hogy nem rendelkezik-e érvényes bérlettel, ellenőrzik, hogy nem parkol-e a mobiltelefonos rendszeren keresztül. Megnézik a motorháztetőt, hogy milyen meleg (nem nyúlnak az autóhoz), ezután kezdik a fényképek elkészítését, illetve rögzíteni az autó adatait és kinyomtatni a fizetési felszólítást. Mindez több percet vesz igénybe így azok a jelzések, hogy 1 percen belül rajta volt a büntetés és el is ‘tüntek’ az ellenőrök, nem helytálló.

A lap által mért időintervallumok a mi méréseink alapján az alábbiak.
Batthyány utca legtávolabbi pont 2 perc 50 mp.
Technika háza (Megyei Könyvtár) 1 perc 40 mp.
Tizeshonvéd utca 4 perc

Mint levelemben említettem azokon a helyeken, ahol jóval több autós veszi igénybe a parkolót, több óra került elhelyezésre, így azok hamarabb megközelíthetők a kevésbé használt parkolóknál viszonylag nagyobb távolságra van az automata, de sehol sincsenek 150 m-es távolságra. Ezeknél a parkolóknál szinte mindig van hely az óra közelében is.

Az automaták megtalálása kérdéskörrel kapcsolatban az alábbiakat szeretném tudomására hozni:
Minden parkoló terület a KRESZ előírásainak megfelelően ki van táblázva, minden parkolóban megtalálható a kiegészítő tábla, mely eligazítást ad az automata helyéről is. Minden egyes automata 3 m magas jelzőtáblával van ellátva, mely mutatja az óra elhelyezkedését.
Az automatákból naponta 8-10 ezer db jegyet váltanak az autóstársak problémamentesen. Azoknak az autóstársaknak, akik nem akarnak aprópénzt hordani, a rendszer bevezetése óta chip-kártyás fizetési lehetőséget biztosítunk. Azok az autóstársak, akik nem szeretnének az automatáig gyalogolni, mobiltelefonnal is parkolhatnak.