Nem lett több, csak erőszakosabb

Miskolc, Ózd – Vízbe áztatott csalán, cigarettacsikk, törött sörösüveg – változatos „fegyverekkel” támadják a rendőröket.

A rendőröknek szolgálatuk ellátása közben mindig készen kell állniuk rá, hogy támadás érheti őket. Legutóbb egy szomszédviszály során az ózdi járőröket dobált meg egy nő cserépdarabokkal, majd lánya zúdított rájuk egy vödörnyi, vízben áztatott csalánt, majd égő csikket nyomott az egyik rendőrnő állához. Egy szintén közelmúltbeli vizsolyi eset során egy erősen ittas – és az italtól erős – férfi egy lecsapott fenekű sörösüveggel sebesítette meg a vele szemben is intézkedő rendőrök egyikét. Emberünk azért viselt „önvédelmi butéliát”, mert a kocsmában korábban összeakaszkodott valakivel, akinek a rokonai tőrrel, husánggal és machetével várták a hazafelé vezető útján, mely eszközökkel szemben nem sokat ért volna az éles üvegdarab.

A rendőrség által kiadott közlemény szerint ebben az évben már 17 esetben érte támadás az intézkedő rendőröket, míg tavaly „csak” 11 hasonló bűncselekményt követtek el ellenük az év hasonló időszakában. Kíváncsiak lettünk, a szakemberek szerint mi okozhatta a hivatalos személy elleni erőszak számának emelkedését, de meglepő adatra bukkantunk. Mint dr. Friedmanszky Zoltántól, a rendőrökkel kapcsolatos bűncselekményekben eljáró Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyészétől megtudtuk, a megyében hajszálra ugyanannyi, 17 hivatalos személy elleni erőszak történt a tavalyi és az idei esztendőben, ami számában ugyan nem mutat emelkedést, de a tendencia ennek ellenére elgondolkodtató.

Mint a vezető ügyész kifejtette, az elkövetés módja durvább, erőszakosabb lett, és jellemzőbbé vált a csoportos vagy tényleges sérülést okozó támadás, de nemrégiben egy hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölési kísérlet is előfordult, amikor Csobajon csak a szolgálati fegyverből lábra leadott lövések állítottak meg egy vasvillával felfegyverkezett aggastyánt.

ÉM-SZP
hirdetés
hirdet�s