Nem létező diákok a naplóban

Selyeb – A selyebi önkormányzat abban reménykedik, hogy a nyomozás mihamarabb lezárul.

Kilátástalan helyzetbe került a selyebi önkormányzat. Nem tudnak pályázni, amelyik pályázatot megnyerték, annak támogatási összegét sem kapják meg. Eladták az önkormányzat traktorát és földjeit, a dolgozók októberi fizetését csak januárban tudták kifizetni. Jelenleg az önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt áll, gazdálkodását kijelölt pénzügyi gondnok segíti, sorolta Taskó Béla  Selyeb polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy került a település ebbe a reménytelen helyzetbe.

Innen-onnan

– A bajok 2006-ban kezdődtek, még mielőtt emgem megválasztottak volna polgármesternek – mesélte szerkesztőségünkben Taskó Béla. – Ekkor ugyanis az egyre csökkenő gyermeklétszám miatt veszélybe került a helyi általános iskola léte. Ezért létrehoztak Selyeben egy mezőgazdasági szakiskolát is, ami tulajdonképpen megmentette az oktatási intézményt. Amikor 2006 októberében polgármester lettem, hallottam innen-onnan, hogy a szakiskolába olyan tanulókat is beírtak, akik igazából az önkormányzatnál dolgoznak. Amikor az akkori iskolaigazgató elbocsátott egy miskolci pedagógust, a pedagógus levélben írta meg a jegyzőnek, hogy mi folyik az iskolában. Ekkor – több eredménytelenül lezárt ellenőrzést követően – Egerből hívattunk egy oktatási szakértőt, aki megállapította: a szakiskolába első évben 26, második évben pedig több mint 70 fiktív tanulót írtak be. A beírt diákok között olyan személyt is találtak, aki már pár éve halott volt – nyilatkozta a polgármester.

Nyomoznak

2008-ban Taskó Béla feljelentést tett az iskolaigazgató ellen, aki egy ideig betegállományba vonult, majd a polgármester tudomása szerint máshol helyezkedett el, szintén intézményvezetőként. A rendőrség elkezdte a nyomozást, majd mivel gazdasági bűncselekmény gyanúja merült fel, a vám- és pénzügyőrség vette át az ügyet, a nyomozás azóta is tart. Később az is kiderült, hogy az iskolában a tanulók személyi anyagai sem voltak rendben. Ezért, valamint a szakiskolába beírt fiktív nevek miatt a Magyar Államkincstár visszavont az önkormányzattól több mint 40 millió forintot, és mivel az önkormányzat adósságrendezés alatt áll, pályázni sem tud. Egy korábbi pályázaton 123 millió forintot nyert óvoda kialakítására, de most ehhez sem jutnak hozzá.

– Az önkormányzatnak az lenne a legjobb, ha minél hamarabb lezárulna a nyomozás, de a vám- és pénzügyőrségen azt mondták, sok embert kell kihallgatni, ez pedig sok időt vesz igénybe. Bár a nyomozás lezárulásától és a felelősségre vonástól sem várható, hogy az önkormányzat ellehetetlenült pénzügyi helyzete jobbá válik – tette hozzá a polgármester.

Miniszteri támogatás
Hiller István oktatási miniszter 2007 májusában tett látogatást a selyebi oktatási intézményben, és miniszteri alapjából fölajánlott az iskolának fél millió forintot. Mint akkor fogalmazott: az összeg pontos felhasználását nem határozza meg, egy feltétel van, hogy az a kultúrát, az oktatást és a művelődést szolgálja.
Egy gyanúsított van

A Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságánál érdeklődve Varga Zoltán szóvivő lapunknak elmondta: az ügyben jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntette miatt indult eljárás, melynek egy gyanúsítottja van. Ennél több információt azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondott a szóvivő.