Friss hírek

2009.12.24. 11:48

A tûzoltók is karácsonyoznak - igaz, csak munka közben

<p>Tízezernél is többször kérték a fõvárosi tûzoltók segítségét eddig idén, a tûzoltás mellett a kivonulások csaknem felét a mûszaki mentés tette ki. Utóbbira baleseteknél vagy nagy viharok után van szükség. Bár a karácsony a tûzoltók számára ugyanolyan, mint bármelyik másik nap, azért megpróbálnak a laktanyákban karácsonyozni: fát állítanak és vacsorát fõznek.</p>

Idén eddig több mint 10300 esetben hívták a fõvárosi tûzoltókat segíteni, jórészt tüzet kellett oltaniuk vagy mûszaki mentésben kellett részt venniük - összegezte az évet a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság kommunikációs fõosztályvezetõje. Lakástûzbõl több mint 1000 volt, ezekben 16 ember vesztette életét, 123-an pedig megsérültek. Olyan közlekedési balesetbõl, ahol a tûzoltóknak kellett segíteni, 1700-nál is több történt. Az utakon 32-en meghaltak, 412-en pedig megsérültek.

Dobson Tibor kiemelte: minden évben magas a vaklármák és az úgynevezett téves jelzések aránya, általában 2400-2500 ilyen hívás érkezik. A kettõ között a különbség, hogy a vaklárma kifejezetten rosszindulatú, míg téves jelzésrõl akkor lehet beszélni, ha véletlenül megszólal egy tûzjelzõ, vagy valaki rosszul ítél meg egy helyzetet és a vélt veszély miatt kihívja a tûzoltókat.

Dobson Tibor beszélt arról is, hogy a tûzoltóknak a karácsony éppen olyan, mint bármelyik másik nap: ugyanannyi ember, ugyanazokkal az eszközökkel van szolgálatban. Próbálnak azért õk is ünnepelni, a tûzoltóságokon karácsonyfákat állítanak és vacsorát is készítenek. A beosztást is próbálják úgy elosztani, hogy szenteste lehetõleg az egyedülálló kollégák legyenek szolgálatban, míg szilveszterkor inkább a családosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!