Nem lesznek nagy változások a megyei fociban

Jelenet a Sajóbábony - Bogács mérkőzésről
Jelenet a Sajóbábony - Bogács mérkőzésről - © Fotó: ÉM
A jól működő rendszert alkalmazzák továbbra is a megyei labdarúgásban.

Lezárult a 2015/2016-os bajnokság nevezési határideje, az érintett 64 együttes – a megyei I. és megyei II. osztályban – július 3-án 12 óráig adhatta le részvételi szándékát a következő bajnoki idényre.

– A versenykiírásunknak megfelelően a 2015/2016-os bajnokságban minden általunk szervezett bajnokság 16 együttessel indul el. A megyei I. osztály mellett továbbra is három megyei II. osztály lesz 16-16 csapattal, hiszen ez a felépített piramis jól működik megyénkben – válaszolta megkeresésünkre Sajti Viktor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Csak licenccel

Újdonság, hogy azok a csapatok, amelyek a megyei I. osztály küzdelmeire kívánnak nevezni az új szezonban, azoknak az Amatőr Licenc Szabályzatnak kellett megfelelniük. Amint azt Sajti Viktortól megtudtuk: a nevezések lezárultával kezdődik meg a beérkező dokumentumok feldolgozása, akit szükséges, hiánypótlásra köteleznek. Amennyiben ez megtörtént, megkezdődik a bajnokságok szervezése, a megüresedő helyek feltöltése a hatályos versenyszabályzat rendelkezései alapján.

Érdekesség, hogy például a megyei II. osztály Közép csoportjából senki nem adott be licenckérelmet – még a bajnok Mezőcsát sem –, így ebből az osztályból nem lesz feljutó a megyei elitbe. Egyedülálló esetként a 2014/2015-ös bajnoki évadban minden megyei bajnoki osztályban volt egy visszalépő: a megyei I-ben Tiszalúc, a megyei II. osztály Keleti csoportjában Erdőbénye, Északon Beret, míg a Közép csoportban Sajószentpéter adta fel félúton a küzdelmet. Tiszalúc visszalépése mellett a megyei I. osztályból további két csapat esett ki: Sárospatak és Nagybarca. A megyei II. osztálytól a visszalépésekkel összefüggésben csupán két együttes búcsúzott: Keleten Boldogkőváralja, míg Északon Dédestapolcsány esett ki, hiszen a versenykiírás értelmében a legjobb 15. helyezett csapat – jelen esetben a Közép csoportban versengett Sajószöged – bennmarad a megyei másodosztályban. Mint azt megtudtuk a labdarúgó szövetség igazgatójától: a visszalépő csapatok csupán a legalacsonyabb osztályban indulhatnak a következő versenykiírásban.

Minden évben

Értesüléseink szerint több megyei I. osztályban szereplő csapat sem kíván nevezni a következő évadra, ilyen híreket hallani Sátoraljaújhelyről, Szentistvánról, míg a bükkábrányiak Heves megye felé kacsingatnak.

– Hozzánk is eljutottak különböző hírek egyes csapatokról, de a nevezés pénteken zárul le, így akkor kezd láthatóvá válni, mely csapatok indulnak el a 2015/2016-os bajnokságban. A megyék között mindenesetre nincs átjárás, így olyanra nem lesz lehetőség, hogy valamelyik borsodi együttes másik megyében kezdje meg a bajnokságot. A Borsodnádasd esete különleges, de nekik is minden évben kérvényezni kell az áthelyezésüket a Heves megyei első osztályba – mondta Sajti Viktor.

ÉM-SZAK