Nem leszünk feleslegesen betegek

Nem leszünk feleslegesen betegek
Nem leszünk feleslegesen betegek

Nyíregyháza – Az orvosi rendelőkbe és a gyógyszertárakba is érkeztek már influenza elleni hatóanyagok. Kérdés az, mennyit ér meg nekünk a védekezés? Szánunk pénzt oltásra, vagy inkább vállaljuk a megbetegedés kockázatát? A SZON utánajárt! 

Több gyógyszertárba betérve megtudtuk, hogy influenza ellen eddig csak egyféle oltóanyag érkezett, amit receptre kaphatunk, támogatás nélkül. A piszkos anyagaikat nézve az ára 2100 forint körül mozog. Így azok, akik nem jogosultak az ingyenes szérumra, szakemberrel történő konzultálás után eldönthetik, beoltatják magukat vagy sem.

Nyíregyházán sétáló emberektől érdeklődve azt tudtuk meg, hogy az idősek jobban odafigyelnek az egészségükre, viszont félnek az oltóanyag esetleges mellékhatásaitól. Ezért előfordul, hogy bár jogosultak lennének rá, hogy ingyen kapják meg az influenza elleni oltóanyagot, nem szívesen vállalják a tűszúrást.

A fiatalok fittyet hányak az influenzára

„Nem adok pénzt azért, hogy csak lebetegedjem a mellékhatásoktól, erős szervezetem van, inkább vállalom, hogy talán elkaphatom az influenzát, de szerintem kicsi rá az esély” – mondja egy húszéves lány, de ezzel az állításával nincs egyedül.

A fiatalok nagy része nem foglalkozik a járvánnyal. Úgy gondolják, vállalhatják a kockázatot, mivel inkább az idősebbekre és a gyerekekre veszélyes. Ezáltal az oltóanyagra adott pénzt is megspórolják maguknak.

A középkorú embereknek nem a pénz dominál

A dolgozó emberek számára nem a szérum ára okoz gondot, sokkal inkább az oltás hatásától tartanak.

„A sógorom vett ilyen injekciót, és utána belázasodott. Úgyhogy minden szervezetre másképp hat. Lehet, ha én azt beadatnám magamnak, megvédene, ez elképzelhető. De elgondolkoztam azon, hogy már annyi vitamint szedek, zöldségeket, különböző egészségmegőrző termékeket, hogy úgy érzem, ez talán megvéd engem. Egy ilyen szérumtól pedig lehet, hogy belázasodom, és nem tudok dolgozni. Nem tudhatom, hogy nekem segít-e, minden szervezet más”

Összegezve tehát, aki emberekkel dolgozik, társas közegben mozog nap, mint nap, akár több ezer forintot is rászán egy oltóanyagra, de az általános tendencia az, hogy nem fizetünk akkor, ha fennáll valamilyen mellékhatás lehetősége, és ezért kieshetünk a munkából.

Kapcsolódó cikkek:

– K.A.-