Nem lesz sztrájk vasárnap a Bosch miskolci üzemében

Nem lesz sztrájk vasárnap a Bosch miskolci üzemében
Miskolc – Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) szombaton.

A szombati egész napos tárgyalás során mindkét fél álláspontja közeledett egymáshoz, további alapbéremelésen felül egyes bérelemek is átcsoportosításra kerültek, melynek eredménye egy konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott javaslatcsomag lett. Ennek lényegi tartalma a fizikai munkavállalók részére 2018-ban már bevezetett átlagosan 11,7%-os alapbéremelésen felül további egységesen fix összegű alapbéremelés, az idei év végén az éves cafeteria csomagon felül egyszeri béren kívüli juttatás, valamint a kompenzációs csomag részeként lojalitásbónusz is bevezetésre kerül.

Az ÉTMOSz a javaslatcsomagot a munkavállalók között szavazásra bocsátja, a munkatársak 5 napon keresztül szavazhatnak. Amennyiben a munkavállalók többsége elfogadja a Bosch és a szakszervezet által is támogatott új ajánlatot, a szakszervezet aláírja a bérmegállapodást.

A megállapodás megkötése mindkét tárgyalópartner célja volt. A Bosch számára a munkavállalók véleményének meghallgatása és a döntés elfogadása kiemelten fontos minden ilyen helyzetben. A munkatársakat képviselő szervezetekkel történő egyeztetés és megállapodás az egyik leghatékonyabb módja ennek, és örülünk, hogy sikerült közös álláspontot kialakítani. A termelés zavartalan és teljes kapacitással történő működése mindenki hosszú távú érdeke, amely ezáltal biztosított – tájékoztatta a Borsod Online-t dr. Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója.

bosch2-1


Háttér

A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatározni, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a cég versenyképessége is megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően emelkedett.

A bevezetett béremeléssel az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem értett egyet és 2018. február 12-én kétórás sztrájkot tartott a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén, melyhez a vállalat több mint 2200 munkavállalójából 508 fő csatlakozott.

A csütörtöki eredménytelen tárgyalást követően az ÉTMOSz 2018. február 18., vasárnapra sztrájkot hirdetett, majd a tárgyalások folytatása miatt a szakszervezet a tervezett munkabeszüntetést visszavonta.
bosch1


Folytatódik a sztrájk a Bosch miskolci üzemében - illusztráció
Miskolc - Vasárnap ismételten munkabeszüntetéssel folytatódik a sztrájk a Bosch-konszern miskolci üzemében, mivel eredménytelen volt a csütörtöki tárgyalás a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. cégvezetése és a munkavállalói érdekképviselet között - közölte az Életre Tervezett Munkavállalók Or...

Miskolc - Bérkövetelés miatt két órára beszüntette a munkát a Bosch-konszern egyik miskolci gyárában az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn délelőtt, a szakszervezet szerint sikeres volt a sztrájk. Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igaz...

Miskolc - Február 12-re 2 órás általános sztrájkot hirdetett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft-nél, miután megrekedtek a bértárgyalások a felek között - közölte Janik Tamás a szakszervezet elnöke az MTI-vel. Tájé...