Nem lesz rekord árhullám a Tiszán – 18 szakaszon védekeznek most

Egyelőre sehol sincs itthon vészhelyzet a folyók áradása miatt. Az utolsó adatok szerint 18 folyónál illetve pataknál védekeznek a víz ellen, összesen 754 kilométernyi szakaszon. A munkában kétezren vesznek részt, a védekezés költsége meghaladta már a 100 millió forintot.

A Hernád alsó szakaszán a következő órákban várható a tetőzés Gesztelynél, és az várhatóan jóval elmarad a valaha mért legnagyobb, 474 centiméteres vízszinttől. A termőföldek védelme érdekében két helyen kellett megbontani a töltést ezen a környéken, ezzel 2 és fél millió köbméter vizet vezettek vissza az apadó Hernádba. Komolyabb csapadékra a következő napokban sem kell számítani errefelé, a készültség továbbra is harmadfokú a Hernádnál.

Hétfő reggel a Tisza 11 szakaszán harmadfokú, 7 szakaszán pedig másodfokú készültséget rendeltek el. Tiszabecsnél hétfő délelőtt 10 órakor 544 cm volt a vízállás, itt lassú az áradás.

A Tisza várhatóan kedden tetőzik Vásárosnaménynél – a szakemberek becslése a tetőzéskor várható vízszint itt 30-40 centiméterrel megközelíti majd a korábban mért legmagasabb vízszintet. Hétfő délután megkezdték a szabolcsi település határában lévő egy kilométer hosszú gátszakasz lefóliázását, hogy az ne ázzon át. A Felső-Tiszánál most 300-350 ember dolgozik a gátak megerősítésén, illetve a 24 órás figyelőszolgálatban. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor nem hullott jelentős mennyiségű csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjére, így az árhullámnak nem várható utánpótlása.

Záhonynál szerdára várják a tetőzést, 700 centiméter körüli vízállással. Dombrádon és Tiszabercelen pedig csütörtökön érheti el a legmagasabb vízállást a Tisza, 750-780 centiméteren. A Túr folyó Garbolcnál hétfőn vagy kedden tetőzik, 300 centiméterrel, míg a Kraszna valószínűleg szerdán, 580 centiméteres vízállásnál.Sporthírek