Nem lesz önálló stroke-részleg a dunaújvárosi kórházban

Nem lesz önálló stroke-részleg a dunaújvárosi kórházban a finanszírozás áprilisi változása miatt. Emellett a szigorítás következményeként az intézményben nem tudják fogadni a Duna túlsó partján, Bács-Kiskun megyében élő betegeket, csak előzetes egyeztetés után. Egyelőre az is kérdéses, ha az egyetemi klinikák beváltják ígéretüket, miszerint a területükön kívül lévő betegeket nem látják el, akkor mi lesz a komplikáltabb esetekkel – tudta meg a Független Hírügynökség Mészáros Lajostól, a Szent Pantaleon Kórház stratégiai igazgatójától.

Januártól fogadta volna a betegeket egy harminc ágyas stroke-részleg Dunaújvárosban. A 100 milliós beruházás hitelből valósult volna meg, a közgyűlés már jóvá is hagyta, de a kórház nem tudja felvállalni a bevételének csökkenése miatt.

Az OEP-től kapott havi 380-410 milliós támogatása az intézménynek a finanszírozás árpilisi változása óta havi 10-20 millióval csökken.

A Duna túlsó partján, a Bács-Kiskun megyében élő körülbelül tízezer ember eddig a dunaújvárosi kórházat választotta, mivel közelebb volt a lakóhelyéhez, mint a körzet központi kórháza. Őket csak előzetes megbeszélés után, akkor tudják fogadni, ha lesz az intézménynek szabad kapacitása, ám vannak olyan részlegek, ahol már eddig is három hónapos a várakozási idő.

A fővárosi egyetemi klinikák azt nyilatkozták korábban, hogy nem tudják vállalni a területükön kívüli betegeket. Igaz, hogy eddig nem volt rá példa, de ha beváltják az ígéretüket, akkor kérdés, mi lesz azoknak a betegeknek a sorsa, akiket nem tudnak Dunaújvárosban ellátni – mondta Mészáros Lajos.