Nem lesz neonáci felvonulás Budapesten

Szerdáig nem kapott bejelentést a rendőrség arról, hogy a hétvégén neonáci rendezvényt tartanának Budapesten.

A törvény értelmében a szervezőknek 72 órával korábban jelezniük kell szándékukat a rendőrség felé, amely tudomásul veheti vagy megtilthatja a rendezvényt. Úgy tudni, a “Becsület Napja” nevű megemlékezést megtartják szombaton, de egy Budapest határában lévő magánterületen.


Egy évvel ezelőtt a “Becsület Napjára” bejelentett demonstráció a fővárosi Kós Károly sétányon volt. A rendezvényen a szovjet gyűrűből 1945. február 11-én kitörni próbáló német és magyar csapatokra emlékeztek. A megemlékezést évek óta megtartják Budapesten, korábban az azóta már feloszlatott Vér és Becsület Egyesület szervezte.

Tavaly és tavalyelőtt is 1500-nál több, főként fekete ruhába öltözött fiatal vett részt a megemlékezésen. A tavalyi rendezvényt a rendőrség először nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy “a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. A bejelentő felülvizsgálati indítványa után végül a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltó határozatot.

A megemlékezés után 11 embert állítottak elő: kilencet azért vittek be, mert közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak náluk. Egy nő nem tudta megát igazolni, egy férfinél pedig kábítószer volt.További hírek a Magyarország kategóriából