Nem lesz magyar többségű választókörzet Kárpátalján

  Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Ungvár, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Az előzetes várakozásokkal ellentétben, nemzetközi szervezetek és a magyar kormány közbenjárása ellenére sem lesz magyar többségű választókörzet Kárpátalján, miután az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) döntött az idén októberben esedékes parlamenti választások egyéni választókörzeteiről – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A cikk emlékeztet arra, a magyar kormány több tagja és európai szervezetek képviselői is azt kérték Kijevtől, hogy tegye lehetővé a kárpátaljai magyarság parlamenti jelenlétét azáltal, hogy magyar többségű egyéni választókörzetet alakítanak ki Kárpátalja magyarok által sűrűn lakott régiójában. Legutóbbi kijevi látogatása alkalmával, idén márciusban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is közbenjárt az érdekünkben – áll az írásban. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezzel egy időben azt szorgalmazta az illetékes ukrán hatóságoknál, hogy olyan körzethatárokat állapítson meg Kárpátalja magyarlakta régiójában, hogy azokon belül minél nagyobb legyen a magyar választók aránya – mutat rá a hetilap. A jelek szerint a kárpátaljai magyarság törekvéseit felülírták az ukrajnai megyében meghatározó politikai erők érdekei és taktikai megfontolásai, mert ahelyett, hogy megőrizték, újrateremtették volna a (korábbi) magyar választókörzetet, három részre szabdalták szét azt – mutat rá a cikk.

A hetilap szerint a 73. számú, Nagyszőlős központú megcsonkított „magyar” körzethez tartozik a teljes Nagyszőlősi járás, valamint Beregszász város és a Beregszászi járás, valamint az Ilosvai járás egy része – az utóbbiakban kivétel nélkül ukrán települések találhatók. Ez összesen 147 ezer szavazót jelent, így létszámát tekintve a 73-as a legkisebb körzet Kárpátalján – így a cikk, amely szerint a körzetben hozzávetőlegesen 49,4 ezer magyar szavazó él, vagyis a részarányunk mindössze 33,6 százalék. Ugyanakkor mind 1998-ban, mind 2002-ben, amikor vegyes rendszer alapján rendezték a parlamenti választásokat, a 72. számú, Beregszász központú egyéni választókörzetben a magyarság részaránya meghaladta az 50 százalékot – emlékeztet az írás. A KMKSZ magyarellenesnek minősítette és elítélte a CVK-nak a parlamenti választások egyéni választókörzeteiről 2012. április 28-án hozott döntését.