Nem lesz könnyű betartatni a törvényt

Hamarosan a kormány elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely január elsejétől nemcsak a bölcsődékben és az óvodákban, hanem az egészségügyi és a közoktatási intézményekben is megtiltaná a dohányzást.

Ha a törvény életbelép, a kórházban sem a dolgozó, sem a beteg nem dohányozhat. Hogyan szereznek majd érvényt a törvénynek, mi a helyzet jelenleg a dohányzás terén?

Ezt kérdeztük dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnestől, a Jósa András Megyei Kórház főigazgatójától, aki a következőket válaszolta:

Intézményünk területén a jelenleg érvényes előírásoknak megfelelően még megvannak a kijelölt dohányzóhelyek. Ettől függetlenül természetesen nem örülünk annak, ha kollegáink – orvosok vagy ápolók – dohányoznak, és igyekszünk elérni, hogy minél kevesebben hódoljanak eme káros szenvedélynek. Ha az új törvény, az úgynevezett nulla tolerancia elve életbelép, természetesen mi is azonnal megszüntetjük a dohányzóhelyeket, betegeknek és dolgozóknak egyaránt megtiltjuk a cigarettázást. Tartok tőle, nem lesz könnyű dolgunk, a törvénynek nehéz lesz érvényt szerezni.

K. É.