„Nem lesz könnyebb a dolgom”

Miskolci Szimfonikus Zenekar
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Miskolc – Kovács László, a miskolci szimfonikusok karmestere március 15-étől Érdemes Művész. Kovács László életrajza [.pdf – 21KB]

A karmester tanít, hangszerel, zenét szerez, big bandekkel játszik és más zenekarokat is dirigál országszerte, de szívében az elsõ helyet a MiskolciSzimfonikus Zenekar foglalja el.

Mit gondolt, amikor megtudta, hogy Érdemes Mûvész lesz?
Kovács László: Mit gondoltam? Az ember ilyenkor kitalál mindenfélét… Hogy jó, megkapom, de nem is olyan fontos ez, ha nem kapom meg az se számít, mert hát attól ugyanolyan hasznos tagja vagyok a társadalomnak. De amikor jött a telefon, hogy én is a díjazottak között vagyok, nagyon örültem. És azóta is rendkívül boldog vagyok.

A sok-sok tevékenysége közül ön szerint melyikért kapta az elismerést?
KL: Szerintem összeadódnak az érdemek. Két legfontosabb feladatom a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetése, utóbbiban a zenekarépítést és a zenekar karbantartását is végzem, és ezek mellett a sok egyéb munkám is van: tanítok a zeneakadémián, big bandekkel zenélek, hangszerelek olykor és filmzenét írok. Más zenekarokat is dirigálok országszerte, zongorázom is, fõleg kamarazenekarokkal, és Marton Éva operaénekes zongorakísérõje vagyok. Ez mind együttesen adta, hogy a számos fölterjesztett közül épp engem választottak.

Segíti a díj a további munkáját?
KL: Nem lesz könnyebb a dolgom ezek után sem: a darabokat ugyanúgy el kell dirigálnom, a próbákat értelmesen kell kitöltenem. De mivel a zene lelki pálya, és az ember önbizalmától nagyban függ, hogy hogyan tud vezetõként mûködni, a díj biztonságot ad a számomra. Könnyebben veszem a következõ akadályokat, mert tudom, hogy jó úton járok.

Mindent elért a szakmában? Vagy vannak álmai?
KL: Nagyon nehéz megmondani és fizikailag mérni, hogy mit is ért el az ember. Volt egy koncert például. De jó volt? És kinek volt jó? Lehet, hogy én élveztem, a zenekar is, a közönség pedig halálra unta magát. Minél magasabbra jut az ember, annál jobban kell vigyáznia, annál nagyobb a kihívás. Elõttem mindig napi, félnapi problémák állnak. Tartanom kell mondjuk egy jó próbát…

Hol helyezkedik el a szívében a Miskolci Szimfonikus Zenekar?
KL: Természetesen az elsõ helyen, ez soha nem is volt kérdés. Az, hogy a rádió zenekarával is nagyon szoros kapcsolatot ápolok, nem befolyásolja a miskolci szimfonikusokhoz fûzõdõ érzéseimet. Amikor Miskolcon bejelentettem, hogy a rádió zenekarával is fogok dolgozni, megígértem, hogy ez nem változtat a további munkán, sem minõségében, sem mennyiségében. És ezt be is tartom.

Hogyan tovább?
KL: A jövõ legnagyobb feladatának érzem, hogy a miskolci közönségben tudatosítsam: az új koncertteremben minõségileg más hangversenyeket hallhat, mint korábban. Vannak persze hibák a Mûvészetek Házában (a szûk közlekedõtér, a magas székek), de amikor leülnek a nézõtérre, és megszólal a zene, sokkal nagyobb élményben van részük, mint a színházban volt.

KHE

Kovács László eddigi díjai

1989-ben Liszt Ferenc-díj
1993-ban Bartók-Pásztory-díj
1996-ban Miskolc Pro Urbe Díja
1998-ban a Magyar Rádió eMeRTon Díja
2003-ban a miskolci Múzsa Díj
2007-ben A Magyar Köztársaság Érdemes Mûvésze Díj