Nem lesz jövőre ingatlanadó – Világgazdaság

Jövőre biztosan nem lesz ingatlanadó – így döntöttek az MSZP vezető testületei. A luxusadón még vitatkoznak, ott az a kérdés, vigyék-e lejjebb az adókötelezettség jelenleg 100 millió forintos határát – írja a Világgazdaság. Ezt a szocialista frakció költségvetési munkacsoportjának tagja, Kékesi Tibor mondta a lapnak.

Az ingatlanadóról hozott döntés egyelőre csak 2008-ra vonatkozik, de többen úgy vélik, hogy az egész ciklusra elvetették ennek bevezetését. A luxusadó értékhatárának csökkentéséről még nincs döntés, de úgy tűnik, ezt sem lépi majd meg a koalíció. A szocialisták politikai döntést hoztak, mert most nehezen tudnák megmagyarázni a polgároknak, miért van szükség az egységes ingatlanadóra. A konvergenciaprogramban tételesen szerepel az ingatlanadó bevezetése, és a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ ragaszkodik is ehhez. A koalíciós megállapodás idén júliusban aláírt kiegészítésébe a liberálisok nyomására ismét bekerült az ingatlanadó.

A jelenlegi törvények is adnak lehetőséget arra, hogy különböző típusú helyi ingatlanadókat vessenek ki az önkormányzatok.