Erdogan győzelme – A német lapok török választási eredményekről

Akt.:
Erdogan győzelme – A német lapok török választási eredményekről
Berlin (MTI) – A “papírforma” beigazolódásáról írtak a német lapok Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök választási győzelme nyomán, az első kommentárokból azonban kiérződött, hogy csekély a lelkesedés a Törökországban történtek iránt. A német kancellár mindenesetre gratulált a török kormányfőnek.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hétfői, az újság internetes kiadásában közölt elemzésében arra mutatott rá: több akadály is hátráltatja, hogy Erdogan állama az “első ligás” országok közé kerüljön. A lap első helyen a kurd kérdést említette, hangsúlyozva, hogy az egyre inkább a középpontba kerül. Ha ezt az időzített bombát nem sikerül hatástalanítani, Ankara külpolitikai törekvéseit aligha koronázza siker – vélte az FAZ.
    A konzervatív napilap úgy értékelte: miután a török miniszterelnök pártja nem szerezte meg a remélt kétharmados többséget, Erdogan aligha tudja megvalósítani azt a tervét, hogy egyfajta elnöki alkotmányt hozzon létre, és annak alapján országát államfőként irányítsa. Törökország demokratikus fejlődése szempontjából ez azonban egyáltalán nem hátrány – vélte a lap.
    Az újság rámutatott arra is, hogy Törökország esetleges európai uniós tagsága – a 2007-es választásoktól eltérően – egyáltalán nem játszott szerepet a mostani választási kampányban. Az “európai perspektíva” – amelyet a miniszterelnök pártja, az AKP korábban saját felemelkedése, valamint a hadsereggel szembeni hatalmi harc eszközéül használt – a fiók legmélyére került. Erdogan csak akkor fogja ismét elővenni, ha kormányzása szorult helyzetbe kerülne, ez a veszély azonban belátható időn belül nem áll fenn. Törökország ugyan hivatalosan továbbra is célnak tekinti az uniós csatlakozást, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a legnagyobb népességű tagállam potenciális szerepe túl kicsi a számára – írta a német lap.

Erdogan és pártja az országot nagymértékben iszlamizálta

    A Bild, a legnagyobb példányszámú német napilap erős kételyeinek adott hangot a tekintetben, vajon érett-e Törökország az uniós csatlakozásra? Az újság arra emlékeztetett, hogy a török gazdaság ugyan az elmúlt időszakban sokat erősödött, eközben viszont például az újságírókkal szemben fokozódott az elnyomás. Erdogan és pártja az országot nagymértékben iszlamizálta, a vallás jelentősége erősen megnövekedett. Az újság az EU-t is elmarasztalta, utalva arra, hogy Brüsszel a török kormányt mindig arra bátorította, hogy korlátozza a világi beállítottságú hadsereg befolyását. Ez már sikerült Erdogan -nak, ezért most a rendszer bírálóinak és az újságíróknak üzent hadat.
    A lap szerint Törökország Európa számára egyfajta “trójai faló” lehet. Az újság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy már Ankara sem lelkesedik különösképpen az unió iránt. Törökország – mint írta – jelenleg erősen az arab világ felé orientálódik, és aligha lenne sok kedve ahhoz, hogy az EU tagállamaként például örök riválisát, Görögországot segítse. Erdogan miniszterelnök számára az uniós csatlakozás elveszítette jelentőségét – vélekedett a német napilap.

Angela Merkel jókívánságait fejezte ki Erdogan győzelme után

    Angela Merkel kancellár jókívánságait fejezte ki a török miniszterelnöknek választási győzelme alkalmából. A kancellár úgy értékelte: a választási eredmények annak a korszerűsítési politikának a sikerét tükrözik, amelyet Erdogan az elmúlt években folytatott. Mindez hozzájárult az ország politikai és gazdasági erősödéséhez – vélte Merkel, és egyben reményét fejezte ki, hogy ez a politika folytatódik.
    A hétfő délután nyilvánosságra hozott üzenetben a kancellár nem érintette Ankara uniós csatlakozási törekvéseit. A Merkel-kormány a múltban nem támogatta Ankara európai uniós tagságát. A kancellár és pártja, a konzervatív CDU a teljes jogú tagság helyett egyfajta különleges partneri viszonyt ajánlott Törökországnak.