„Nem lehet szembemenni az emberekkel”

Koncz Ferenc
Koncz Ferenc - © Fotó: bg
Szerencs – Koncz Ferencet, Szerencs polgármesterét választották az év polgármesterének.

22. alkalommal rendezték meg a Városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényt, amelynek idén Szerencs adott otthont. Az eseményt 1995-től a Szféra Kft. jegyzi ötletgazdaként. Az eseményen adták át az internetes szavazással megválasztott év polgármestere, alpolgármestere és jegyzője díjat. Az év polgármestere kitüntető címet 2016-ban Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere kapta.

Zemplén szerencséje, hogy emberléptékű városai vannak.” Koncz Ferenc

Ami meglepte

– Meglepetés és nagy megtiszteltetés, hogy ebben az esztendőben én kaptam ezt a kitüntető címet – mondja Koncz Ferenc, amikor az irodájában találkozunk. – Hiszen ha megnézem a korábbi díjazottak listáját, akkor azt kell mondjam, hogy nagyon rangos társaság tagjai közé kerültem. A rendezvénynek dr. Pintér Sándor belügyminiszter a fővédnöke, ami tovább emeli az esemény rangját. Azt már a díj átvételekor is hangsúlyoztam, ez a cím elsősorban nem nekem, hanem a városomnak, Szerencsnek és a munkatársaimnak is szól.

Nagy munka

Fenti véleményét rögtön meg is indokolja a szerencsi városvezető.

– Amikor 2010-ben először választottak meg polgármesternek, egy nagyon nehéz helyzetű várost vettem át. Akkor sem és azóta sem sikerült lelkileg kiheverni a cukorgyár bezárását. A várost katasztrofális helyzetben vettük át. Az Állami Számvevőszék utólagos vizsgálatában kifogásolta is, hogy miért nem indítottam meg az adósságrendezési eljárást. Akkor az is hatalmas feladatnak látszott, hogy egyáltalán működtetni tudjuk a várost, de nem mondhattunk le a legszükségesebb fejlesztésekről sem. Nehéz, szívós munkával sikerült elérnünk, hogy Szerencs működőképességét ne veszélyeztesse semmi, és fokozatosan nekiláttunk annak, hogy a várost egy élhető településsé tegyük. Ez pedig nem egyszemélyes ügy, ehhez partnerek kellenek a város vezetésében és a polgárok soraiban egyaránt. Azt nem tudjuk garantálni, hogy ha hozunk egy döntést, az mindenkinek üdvére válik, de folyamatosan szondázzuk a közvéleményt, mit szeretne a többség és mire van lehetőségünk.

Visszajelzés

Egy olyan kisvárosban, amilyen Szerencs, ez nem is lehetetlen feladat.

– Azt szoktam mondani, Zemplén egyik nagy szerencséje, hogy emberléptékű városokkal rendelkezik. Sárospatakon, Tokajban, Sátor­aljaújhelyen és Szerencsen még ma is köszönnek egymásnak az emberek. Abban a tudatban megyek ki az utcára, hogy a járókelők úgyis megállítanak és elmondják, ami a szívüket nyomja, vagy éppen ami tetszik nekik. Vallom, nincs értelme szembemenni az emberek akaratával, egy élhető közösséget csak úgy lehet építeni, ha meghalljuk az emberek véleményét, és igyekszünk úgy dönteni, hogy az egyezzen a többség akaratával. Szerencsen rengeteg olyan útszakasz van, amelyik felújításra szorulna. De ha megkérdezzük az embereket, mit szeretnének jobban, először az utakat tegyük rendbe és utána igyekezzünk munkahelyeket teremteni, akkor mindenki a munkahelyekre szavaz. Természetesen egy járhatatlan út rendbe­tétele nem tűr halasztást. Mindenkire igaz, hogy számára a személyi és anyagi biztonsága a legfontosabb. Ezért ezt helyezzük előtérbe a városépítésnél is. Ezért építettük ki az árvízvédelmi töltést a Szerencs pataknál, ami időnként elszabadul, és elöntéssel fenyegette a Fecskés városrészünket. A város földrajzi helyzeténél fogva rendszeresen megszenvedi a mostanában tapasztalható heves esőzések következményeit. Ezért a csapadékvíz-elvezető rendszerünket tovább fogjuk fejleszteni. A városszépítő törekvéseink eredményeként nyertük el a „Virágos Magyarországért” versenyben az „Arany Rózsa Díjat”.

Bánhegyi Gábor


Névjegy

Koncz Ferenc

Tornaszentjakab, 1959. október 2.

  • 1978-ban a miskolci Gépipari Szakközépiskolában érettségizett
  • 1980-ban képesítés nélküli nevelő lett a ragályi általános iskolában. 1983 és 1987 között végezte a főiskolát, két évig a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, két évig az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának matematika–fizika szakán tanult, majd szerzett tanári diplomát.
  • 1990-ben lett a Fidesz tagja, 1993–1998 között, majd 2003 óta a szerencsi szervezet elnöke, az országos választmány tagja, 1998–2013 között a megyei választmány al­elnöke. 2003–2012 között a szerencsi választó­kerület elnöke.
  • 1990–2010 között önkormányzati képviselő Szerencsen, 1990-ben, 1994-ben és 1998-ban a Fidesz kompenzációs listáján szerzett mandátumot, 2002-ben és 2006-ban a 3. számú egyéni választókerületben. 1994–1998 között az Oktatási és Közművelődési Bizottság alelnöke, 1998–2006 között elnöke. 2001–2002 között Szerencs város alpolgármestere, 2002–2006 között tanácsnok. 2010-től Szerencs város polgármestere. 2010-től a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.
  • 2002–2006 között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, 2006–2010 között a közgyűlés oktatási, kulturális és szociális ügyekért felelős alelnöke volt.
  • Nős, felesége Konczné Kondás Tünde közgazdász. Három gyermekük született: Zsófia, Bence és Ferenc.

Az idei díjazottak

A díjat országos internetes szavazás alapján évről évre azok a városvezetők kapják meg, akik az állampolgárok voksai szerint leginkább kiérdemelték a lakosság megbecsülését.

Az év polgármestere Koncz Ferenc, az év alpolgármestere Bíró Gyula, Budaörs alpolgármestere lett, az év jegyzőjévé Kovács Gábort, Zalaegerszeg főjegyzőjét választották.