Nem lehet koporsóba temetni a somogyi temetőkben

Keddtől nem ajánlott a koporsós temetés a nagyatádi temető két parcellájában, a kaposmérői sírkert egyes részein pedig meg is tiltották azt.

Az ÁNTSZ a magas talajvízszint miatt vezette be vezette be a tiltást a somogyi települések temetőiben. Százhatvan centiméteres mélység felett a talajvíz kimoshatja a koporsóból az emberi testek maradványait, ami fertőzésveszélyes. A koporsós temetés helyett így csak hamvasztani lehet az ezeken a területeken. A probléma már más somogyi települések temetőiben is jelentkezett az év eleje óta  – nyilatkozta kedden a Független Hírügynökségnek Puskás Béla a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

A Balaton déli partján Fonyód és Balatonkeresztúr között négy-öt temetőben nem lehet a talajvíz miatt koporsókba temetni. Ezeken a helyeken körülbelül egy méter mélyen már található talajvíz. A problémát a tó magas vízállása okozza. Nagyatádon a megemelkedett szintű Rinya-patak miatt magasabb a talajvíz állása, de itt nem lépi túl a megengedett határt – nyilatkozta Puskás Béla.

Azért 160 centiméter a megengedett szint, mert a koporsók általában 60 centiméteresek, amelyekre az előírás szerint legalább egy méter földet kell helyezni. Ha a megengedett szint fölött van a talajvíz, előfordulhat, hogy az emberi testek maradványait bemossa a föld alatti vízfolyásokba, így pedig visszakerülhet a Balatonba vagy a kutak vizébe, ami fertőzésveszélyes.

Puskás Béla szerint sokan tartózkodnak a megyében a hamvasztástól. Léteznek egyéb temetési módszerek is, mint például a föld feletti kriptaépítés, vagy a bérkripta, amit úgy építenek, hogy ne engedje be a vizet. Puskás Béla szerint ezek a megoldások Somogy megyében még nem elérhetőek.
– Független Hírügynökség –