Nem lehet évekig diétázni!

Hazánkban minden órában heten halnak meg elhízás következtében, évente 30-40 milliárd forintba kerül az elhízás miatti betegségek kezelése – derül ki abból a nemrégiben végzett kutatásból, melyről a Kelet- Magyaroszág korábban már beszámolt. Hasznos tanácsok [.pdf – 72KB]

A szakemberek úgy vélik, Magyarországon legalább 200 ezerre tehető azoknak a száma, akik legalább 170 kilót vagy ennél is többet nyomnak. Minden harmadik elhízottnak van valamilyen mozgásszervi problémája is, ami miatt nem tud lefogyni.

Kerékpározás,
majd kocogás
Aki nagyon elhízott, annak
érdemes kerékpározással kezdeni a mozgást.
A futás, kocogás nem minden esetben ajánlott. Mozgásszervi
problémákhoz vezethet a nagy testtömeg ilyen jellegû
megterhelése, ezért ezt általában csak a második
fázisban ajánljuk.
Az a baj, hogy bár sokan akarnak változtatni, félnek
bevallani, hogy kudarcot vallottak. Ez azért gond, mert az elhízás
számos betegség kialakulását idézi elõ,
nem beszélve arról, hogy azok a szülõk, akik mozgásszegény
életet élnek, valószínûleg a gyereküket
sem arra nevelik majd. Mindez egy olyan társadalom kialakulását
vetíti elõ, ahol a szülõk és a gyerekek
egyaránt túlsúlyosak, és nem tudnak vagy nem
is akarnak ezen változtatni.

Nagyon sokan megpróbálnak lefogyni, ám csak kevesen vannak, akik igazán kitartóak – mondja Suba Győző, aki személyi edzőként számtalan fogyni vágyóval találkozik nap mint nap.

Mindenkinek, aki ilyen problémával küszködik, tudnia kell: nem lehet egy életen keresztül diétázni! Aki fogyni szeretne, annak a mozgást be kell iktatni a mindennapjaiba. Az elhatározás már fél siker, ám azt tapasztalom, hogy mivel itt a sikerek nem egyik napról jönnek a másikra, sokan idő előtt feladják. Kudarcként élik meg, ha nem fogynak le néhány hét alatt, és nem értik meg, hogy ez lehetetlen.

Fel kell tenni a kérdést: mennyi idő alatt alakult ki a súlyfelesleg – hosszú hónapok, sőt, évek alatt. Akkor viszint miért várják el, hogy hetek alatt el is tűnjön? Ahhoz, hogy a fogyás tartós legyen, magát az életvitelt kell megváltoztatni, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. El kell jutni a felismerésig: magunkra kell szánni az időt ahhoz, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, s hogy ez eredmény ne csupán néhány hétre szóljon.

– Száraz Ancsa –