Friss hírek

2009.09.12. 17:31

Sztrájkot hirdettek az osztrák tejtermelõk is

<p>Csatlakoztak szombaton az osztrák tejtermelõk francia társaikhoz, és õk is sztrájkba léptek a zuhanó tejárak elleni tiltakozásul. Ezt szövetségük, az IG Milch jelentette be.</p>

Az IG Milch képviselõje az osztrák Ried városában tartott agrárvásáron közölte: azonnal leállítják a tejszállítást és ezzel elfogadják a francia tejtermelõk csütörtöki felhívását, hogy más Európai Uniós országok gazdái is sztrájkoljanak. Az IG Milch már 2008 nyarán a tejszállítások beszüntetésére szólított fel. Ausztriában csaknem 40 ezer tejtermelõ van.

A 2007-es szinthez képest átlagban a felére esett vissza a tej felvásárlási ára, mivel a gazdasági válság miatt erõsen csökkent a kereslet. A német és a holland tejtermelõk már közölték, hogy támogatják francia kollegáikat, de országuk törvénye megakadályozza õket abban, hogy sztrájkba lépjenek.

Az Európai Unió Mezõgazdasági és Halászati Tanácsa hétfõn rendkívüli ülést tartott, de az eredménytelenül ért véget. A tejpiac fokozatos liberalizálása, illetve az áruházláncok erõfölénye miatt jelenleg 20 euró centre - átszámítva - 55 forintra csökkent a nyerstej felvásárlási ára, s ez még az önköltséget sem fedezi.

Az Európai Bizottság folyamatosan emeli a tejkvótákat, amiket 2015-re el is akar törölni, hogy tisztán a piac szabályozza a termelést. Mindez hatalmas túltermeléshez vezetett, és a gazdák csõdjével fenyeget. A kontinens termelõi, köztük a magyarok is, hónapok óta veszteségesek. De az Európai Bizottság a hét eleji miniszteri ülésen csak nemzeti keretek közötti támogatást engedélyezett, a kvótacsökkentéstõl és a központi támogatástól elzárkózott.

Ezért indult a francia gazdák sztrájkja, amelyhez egyharmaduk rögtön csatlakozott. A szupermarketek hatalmas tartalékokkal rendelkeznek, így a legnagyobb forgalmú üzletekben egyelõre nem lesz érzékelhetõ hatás, de ha a termelõk kitartanak, a jövõ hét közepétõl már eltûnhetnek a friss tejtermékek a francia élelmiszer-áruházak polcairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!