Nem kötött félmilliárdért szerzõdéseket a Zuglói Önkormányzat

Nem kötött félmilliárdos értékben szerzõdéseket a Zuglói Önkormányzat, sõt a megbízási szerzõdések aránya a kerület költségvetéséhez képest 2006-óta csökkent. A polgármester által kötött megbízások értéke is csökkent, 2006-óta csaknem felére – így cáfolta közleményében a Zuglói Önkormányzat a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információkat.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy csaknem félmilliárd forint értékben kötött tanácsadói szerzõdéseket 2006 decembere és tavaly év vége között a zuglói önkormányzat Budapesten. Olyan megállapodásokról van szó, amelyek szükségessége a lap szerint erõsen megkérdõjelezhetõ. A cikkben kiemelték például, hogy 17 szerzõdést kötöttek ügyvédi irodákkal és jogi tanácsadókkal 125 millió forint értékben, pedig az önkormányzatnak van jogi apparátusa.

A Zuglói Önkormányzat nevében kötött szerzõdések többek között olyan strukturális – oktatási, egészségügyi, szociális – szakmai javaslatokhoz és testületi elõterjesztésekhez kötõdnek, melyek célja a zuglói költségvetés egyensúlyának javítása és fenntarthatóvá tétele. Az önkormányzat valóban szerzõdésben áll ügyvédi irodákkal, de csak olyan jogi munkák ellátására, ami a Hivatal jogi kapacitását és hatáskörét meghaladja. A Zuglói Önkormányzaton belül egyébként többen jogosultak szerzõdéskötésre: a polgármester mellett az alpolgármesterek, a bizottságok, az osztályok és a képviselõ testület frakciói is köthetnek szerzõdést tanácsadókkal, szakértõkkel munkájuk segítése érdekében. Az igénybe vehetõ szakértõi díjak mértékérõl minden évben a képviselõ testület határoz a költségvetési rendeletben – áll az önkormányzati közleményben.