Nem kerülhet illetéktelen kezekbe a könyvelő által használt adat!

Akt.:
Nem kerülhet illetéktelen kezekbe a könyvelő által használt adat!
A könyvelő és a könyvelőt alkalmazó cég közötti bizalom egyik alapköve, ha a könyvelő nem adja ki harmadik, illetéktelen félnek a cég adatait. Ezen adatok lehetnek: gazdasági, személyzeti és üzletpolitikai adatok.

Kiváltképp, ha az adott könyvelőiroda, mint amilyen a PGM Expert, nem csak könyveléssel foglalkozik, hanem egyfajta “üzleti mentorálóként” van jelen a cég életében.

Mi a könyvelő munkája?

A jó könyvelő ismérve, és ilyen jó könyvelőket alkalmaz a PGM Expert Kft., hogy könnyedén elérhető telefonon, vagy email-ben, naprakész információkkal látja el a céget, ha felmerül valamilyen kérdés, hogy alaposan utánajár és elkészíti a rá bízott feladatokat, és hogy nem adja ki harmadik, illetéktelen félnek a rá bízott anyagokat.

A könyvelőiroda egyik feladata, hogy mikor új ügyféllel szerződik, pontosan meghatározza az ügyféllel együtt, hogy milyen kötelezettségeket fog vállalni munkatársuk, mi lesz a feladatköre, mit várhat el tőle a megbízó cég a jövőben. Amikor a könyvelő elkezdi a munkát az új ügyféllel, fontos, hogy rendelkezésére álljanak azok az adatok, információk, amikkel a munkáját el tudja végezni. Ha ezek az adatok nem állnak rendelkezésére, akkor a bevállalt feladatokat nem fogja tudni maradéktalanul teljesíteni.

A könyvelő törvényi kötelezettsége

A Számviteli törvény értelmében, azon vállalkozások, melyek éves nettó árbevételük meghaladja a 10 millió forintot, kötelesek megbízni olyan természetes személyt, aki okleveles könyvvizsgálói képesítéssel vagy mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik. Továbbá a mérlegképes könyvelőnek szerepelnie kell a Pénzügyminisztérium könyvviteli szolgáltatást végzők, vagy a Magyar Könyvvizsgáló Kamara bejegyzett nyilvántartásában, vagyis csak és kizárólag regisztrált mérlegképes könyvelő végezhet könyvelést és könyveléssel kapcsolatos egyéb feladatokat.

A könyvelő a könyveléssel kapcsolatos adatokat, anyagokat és egyéb információkat a 2018. évi LIV. törvény az üzleti titok védelméről szóló törvény szerint védelmezni kell, a könyvelő a céggel kapcsolatos anyagokat nem adhatja ki harmadik, illetéktelen félnek. Az üzleti titokhoz jogosult személynek joga van az üzleti titok hasznosítására, az üzleti titok felfedésére. A jogosult az üzleti titokhoz fűződő jogot egészében vagy részben átruházhatja (szerződésben rögzítve), továbbá az üzleti titok hasznosítására másnak engedélyt adhat (szintén szerződésben foglalva).

Az üzleti titok a könyvelőirodából véletlenszerűen is kikerülhet, de bizonyos óvintézkedéseket bevezetve ezt kikerülhetjük:

  • A könyvelőiroda titoktartási garanciát vállalhat a szerződésben.
  • Rögzítsük, kik azok a személyek, külső szolgáltató szervek, akiknek hozzáférést biztosít a céggel kapcsolatos információkhoz a könyvelőiroda.
  • A könyvelőiroda munkatársainak figyelmét is fel kell hívni a titoktartási kötelezettségre. Belső szabályzatban rögzítsük az online módon küldött adatok, iratok védelmét, valamint a belső rendszerben védett tárolását.
  • A fogadóidőket ne átfedésben adjuk ki a különböző cégeknek.
  • Használjunk iratmegsemmisítőt.

Ha úgy érzi, hogy könyvelését szeretné egy ilyen megbízható, az üzleti titkokat megőrző könyvelőirodára bízni, keresse bátran a PGM Expert Kft. munkatársait.

– PR cikk –

Címkék: ,