Nem kér pénzügyi segítséget Spanyolország a kormányfő szerint

A spanyol kormányfő “teljes mértékben kizártnak” nevezte annak lehetőségét, hogy Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan Spanyolország is pénzügyi segítséget kérjen az Európai Uniótól. – közölte pénteken a spanyol média. José Luis Rodríguez Zapatero a RAC1 spanyol rádióállomásnak adott interjújában azt mondta: “ez nemcsak valamiféle óhaj, a gazdasági adatok igazolják, hogy nincs szükségünk pénzügyi segítségre.”

Zapatero hozzátette: “még egy lehetséges forgatókönyvvel sem számol a kormány, és azok, akik ezt az ötletet táplálják, nem segítenek megnyugtatni a piacokat.” A spanyol kormányfő ezután cáfolta azokat a felvetéseket, hogy a kabinet az ÁFA újabb emelésétre készülne.

Zapateri élesen bírálta az ellenzéki konzervatív Néppártot (PP), amely szerinte “szánalmasan és szégyenletesen viselkedett az elmúlt két napban, amikor a közkiadásokat firtatta”. A szocialista kormányfő úgy fogalmazott, hogy PP-nek “nincs nemzetközi hitele”. Az interjúban a miniszterelnök kizárta annak lehetőségét is, hogy előrehozott választásokat tartsanak.