Nem kér a kordonokból a Tarka Magyar!

Kordonok nélkül szeretnék megtartani szombati felvonulásukat a Tarka Magyar! rendezvény szervezői. Mivel csütörtökön lemondta az ellendemonstrációt a szintén vonulásra készülő Tomcat, így arra kérik a rendőrséget, hogy ne legyenek fémkerítések.

A Tarka Magyar! demonstráció szervezőinek célja az erőszak és a kirekesztés elleni békés fellépés. Pénteki közleményükben úgy fogalmaznak: “az általunk hirdetett értékekkel nem tartjuk összeegyeztethetőnek, hogy felvonulásunkra a félelemkeltő, az elmúlt időszak rossz emlékeit időző kordonok között kerüljön sor”. A szervezők meglátása szerint az elmúlt időszakban hazánkban a kordonok a békés gyülekezések rendszeres kellékei lettek, ám ezt nem tudják elfogadni.

Csütörtökön az ellendemonstrációt szervező Tomcat lemondta rendezvényét, így – meglátásuk szerint – ha a kordonokra csak elővigyázatosságból van szükség, akkor a rendőrség vizsgálja felül ezt az álláspontját. A júliusi melegfelvonuláson ugyanis a fémkerítések agressziót eredményeztek, ráadásul a teljes útvonal melletti felállításuk – becsléseik szerint – több millió forintos költséggel jár. A demonstráció célja ráadásul az erőszakmentesség és a kirekesztés elleni fellépés és rendkívül sajnálatos lenne, ha Magyarországon ezért csak “ketrecek közé szorítva lehetne felvonulni”.

A szervezők azt kérik, hogy amennyiben a rendőrségnek olyan információja van, amely a kordonok felállítását valóban szükségessé teszi, azt ossza meg velük is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán a Független Hírügynökség kérdésére annyit mondtak, hogy péntek délelőtt sajtótájékoztatón tájékoztatnak majd a demonstrációról és a biztosításról.

A szervezők – honlapjuk szerint – százezres tömeget várnak a szombati, Erőszakmentesség Világnapjához kapcsolódóan meghirdetett békés vonulásra az Andrássy útra és a Hősök terére. A demonstráció nyilatkozatát már aláírta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor a Fidesz elnöke is, a szervezők szerint az összes parlamenti párt vezetője csatlakozik a civilek kezdeményezéséhez.