Nem kéne

Most, hogy Debrecen nem lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben (eljő majd a mi időnk is), nem kéne újból kígyót, békát kiabálni.
Ratalics László jegyzete.

Most, hogy Debrecen nem lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben (eljő majd a mi időnk is), nem kéne újból kígyót, békát kiabálni. Hogy a „bűnös város” így meg úgy. Hogy mi vagyunk a legszebbek, a legokosabbak és pont ezért irigykednek reánk „odafönn”. Hogy mindenki más, csak Debrecen ne. Nem kéne újra a hamiskodás hangszerén játszania a helyi „fontosembereknek”, óvnám őket attól a kényszerképzetüktől, miszerint most fő feladatuk jól elhegedülni a nemzetközi zsűri, a kulturális miniszer meg a kormány nótáját.

Telesírni a sajtót szegény Debrecenünkről – értelmetlen. Például azért, mert a kutya se tőrödne az összeesküvés-elméletünkkel, a „De miért nem mi?”-teóriánkkal. Csak az a fontos, ki, melyik város győz, a többi érdektelen ebben a versengésben, amely az emberek zömét amúgy se hozta különösebb lázba. Politikai döntést emlegetni szintén felesleges: nyilvánvalóan, vastagon az volt. Másképp tetszettek volna csinálni ellenkező helyzetben? Dehogy.

Persze, persze, értjük mi – már, ha jóhiszeműek vagyunk –, hogy a debreceni pályázat körüli temetős harangkongatással éppen nyomás alatt akarták tartani a döntéshozókat, cselt vetni nekik („ha előre károgunk, talán nem mernek kiejteni bennünket, hiszen az látszólag minket igazol”), ám a következő hetekben ne sajnálkozást próbáljunk kicsikarni, mert úgy legalább annyi, ha nem több szájhúzogatásban, vállvonogatásban lesz részünk.

Arról beszéljünk inkább, mit, mikor valósítunk meg az amúgy érdekes, jó cívisvárosi elképzelésekből. És miből.

Ratalics László