Nem kell távoznia főpolgármester-helyettesnek

“Nem lesz kirúgva a főpolgármester-helyettes, mivel nem az ő agyából pattant ki a keddi akció ötlete” – mondta Tarlós István főpolgármester azon a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón, amelyen szó volt arról a keddi megbeszélésről, amelyre Szentes Tamás főpolgármester-helyettes hívta el a fővárosi kórházak főigazgatóit. A találkozón a hírek szerint szóba került ezeknek a intézményvezetőknek a távozása. Tarlós István úgy fogalmazott: Szentes Tamás kicsit “túlbuzgó” volt, segíteni akart, ezért továbbment a kórházi vezetőkkel folytatott egyeztetésen a hatáskörén. Hozzátette, bár “jóhiszemű eszköznek” tartja Szentes Tamást, megvont tőle több jogkört, így például a jövőben nem nyilatkozhat az egészségügyről, nem egyeztethet önkormányzaton kívüli szereplőkkel és nem dönthet önállóan személyi kérdésekben.

A főpolgármester megerősítette, nem adott felhatalmazást a kórházi vezetők kirúgására, a személyi kérdésekről csak azután lehet szó, hogy eldőlt, mi lesz a budapesti kórházak jövője. Megismételte korábbi véleményét: szerinte a legjobb megoldás az lenne, “ha az állam gondozásába venné a budapesti intézményeket”.

Tarlós István szerint javulna az egészségügyi ellátás, ha koncentrálódna a struktúra és a finanszírozás. Már csak azért is, mert a szakmai tudás sokkal inkább a kormányzati struktúrában van, az önkormányzatoknál jobban értenek például az egészségügyi beszállításokhoz, ágyszám-felosztáshoz. A budapesti kórházak állami gondozásba adásának részleteiről a főpolgármester annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy jelenleg egyeztetnek a kormánnyal, és a végső döntést a közgyűlés mondja majd ki, elképzelhető, hogy még az idén.

A tájékoztatón jelen lévő Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is ezt a koncepciót tartaná üdvözítőnek. Szerinte az, hogy Budapesten 7-féle tulajdonosi kör üzemelteti a kórházakat, nem segíti a hatékony működést. Az egységesített gyógyszerrendelés például szakértői számítások szerint 20-30 százalék megtakarítást jelentene. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, “gyógyhely nem vész el, csak átalakul”, amivel arra utalt, hogy a kórházak integrálása nem jelent majd bezárásokat. Kérdésre válaszolva az államtitkár hozzátette: vannak az integrációban tartalékok, tehát amennyiben hozzájuk kerülnek a budapesti kórházak, ebből a tartalékokból oldanák meg a rendbetételüket.