Nagyvilág

2015.11.14. 22:42

Merényletek Párizsban - Belgiumban egyelőre nem emelik a terrorfenyegetés szintjét

Brüsszel - Belgiumban szombat reggel összeült a nemzetbiztonsági tanács, de a terrorfenyegetés szintjét egyelőre nem emelik - jelentette a Belga hírügynökség.

Brüsszel - Belgiumban szombat reggel összeült a nemzetbiztonsági tanács, de a terrorfenyegetés szintjét egyelőre nem emelik - jelentette a Belga hírügynökség.

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) mérlegeli a felmerült kockázatokat, folyamatos kapcsolatban áll a párizsi belga nagykövetséggel, és a nagyobb rendezvények környékén fokozott éberséget javasol.

Charles Michel belga miniszterelnök arra kérte országa lakosságát, hogy ha nem elengedhetetlen, akkor ne utazzanak Párizsba, a nyilvános rendezvények védelmét pedig meg fogják erősíteni.

"Arra kérek mindenkit, hogy ne essünk a félelem csapdájába. Minden demokrata kötelessége, hogy szembeszálljon a terrorizmussal" - közölte az egyik népszerű közösségi oldalon Michel.

Didier Reynders külügyminiszter az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati televízió híradójának élő adásában arról számolt be, hogy a francia hatóságok tájékoztatása szerint az azonosított áldozatok között két belga állampolgár is van, és a sebesültek között is vannak belgák. A kormány a Párizsban lévőket vagy oda készülőket fokozott óvatosságra inti.

Nem sokkal később azonosították is az áldozatokat: egy liege-i pár, Milko Jozic és Elif Dogan halt meg pénteken Párizsban. Ismerőseik szerint pár hónapja éltek a francia fővárosban, nem messze a terrortámadások egyik helyszínétől, a Bataclan koncertteremtől.

Reynders, az RTBF rendkívüli híradójának egy későbbi kiadásában arról is beszámolt, hogy egy harmadik belga hollétéről semmit sem tudni, őt még keresik. Ugyanakkor a külügyminiszter türelmet kért az újságíróktól, s tudatta, hogy elsőként az érintett családokat fogják értesíteni, és nem a sajtót.

Fülöp belga király szombat reggel táviratot küldött Francois Hollande francia elnöknek, amelyben részvétét fejezte ki - közölte királyi udvar a belga hírügynökséggel. Az uralkodó péntek este az egyik közösségi oldalon is reagált a támadásokra.

"Megrendítettek a párizsi merényletek. Belgium szolidáris a francia néppel" - írta Fülöp király.

Belgium vezető politikusai, a jelenlegi és az előző miniszterelnök, Vallónia és Flandria kormányfője is megdöbbenésének adott hangot, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia népet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!