Nem kell fizetni és engedélyt kérni a kerti szalonnasütéshez

Akt.:
Nem kell engedélyt kérni az otthoni szalonnasütéshez, de az óvintézkedéseket érdemes betartani
Nem kell engedélyt kérni az otthoni szalonnasütéshez, de az óvintézkedéseket érdemes betartani - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Általános tűzgyújtási tilalom van érvényben, de mégis bőven akad dolguk a tűzoltóknak.

Tulajdonképpen nincsen tavasz tűzgyújtási tilalom nélkül és – ugyancsak tulajdonképpen – ennek ellenére is nagyon sok a kültéri tűz.

Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság, illetve az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelheti el a tűzgyújtási tilalmat, például a katasztrófavédelem kezdeményezésére. Most is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A lényeg az, hogy ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ideértendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gaz­égetés is.

Fő az óvatosság

A nem külterületi telken lévő szabályos tűzrakó helyen tehát nem tilos például az ilyenkor nagyon népszerű szalonnasütés.

Persze mindenkor érdemes betartani az alapvető szabályokat. A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a tűz terjedését lehetővé tevő anyagoktól, levelektől, faágaktól. Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (például víz, homok, lapát).

Ahogy a tűzre nincs szükség, azt gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy valóban elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni. Az interneten elterjedt, hogy a tűzoltóságtól kell jó előre bejelentve engedélyt kérni és 3000 forintot fizetni, amennyiben kertünkben szalonnát akarunk sütni. Mint megtudtuk, ennek semmiféle valóság­alapja nincs, szalonnasütéshez nem kell engedélyt kérni. Amennyiben a telkünk olyan helyen van, amely tűzvédelmi szempontból beleesik például egy erdő 200 méteres védősávjába, akkor általános tűzgyújtási tilalom idején eleve tilos a tűzrakó helyek használata.

Míg vissza nem vonják

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Nagyon fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet 24 órával a tevékenység megkezdése előtt az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni. Védett természeti területen lévő erdőben, a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével, tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

– Szaniszló Bálint –


Túl sok az éghető anyag

A hideg tél miatt a szokásosnál is nagyobb mennyiségű elhalt biomassza keletkezett, elsősorban a nem művelt területeken. A száraz fűnek elég egy szikra és lángra kap, a kialakuló 1 négyzetméteres vegetációtűz kerülete 100 szorosára, területe 10000 szeresére képes nőni az első fél óra alatt. A tüzek lángmagassága az 1-2 métert is elérheti.

A tavaszi tüzeket elsősorban a gondatlanul, gyújtogatásjelleggel végzett tarlóégetések okozzák, pedig a jogszabály – szabályozott keretek között – már megengedi az irányított égetést.