Nem kell felfedniük forrásaikat a dán újságíróknak a Legfelső Bíróság döntése szerint

Nem kell kiadnia informátorait két dán újságírónak – így döntött a dán Legfelsőbb Bíróság. A pert a helyi Legfőbb Ügyészség kezdeményezte egy négy évvel ezelőtti híranyaggal kapcsolatban, amely összefüggésben volt a dán katonák iraki szerepvállalásával.

2007 áprilisában hozta nyilvánosságra az egyik tévében a két újságíró, hogy 30, különleges feladatokkal megbízott katonát küldött a koppenhágai védelmi minisztérium Irakba. Az információ aznap jelent meg, amikor az egység megérkezett. A főügyészség szerint a két újságíró ezzel életveszélybe sodorta a katonákat. Azt követelték az újságíróktól, hogy mondják meg, miként jutottak az információkhoz.

A két újságírót beperelték. A Legfelső Bíróság kedden jóváhagyta egy alsóbb fokú bíróság újságírókat védő, korábbi döntését hagyta jóvá. Az ítélet értelmében”Michael Dyrby a TV2 hírfőszerkesztője és riportere, Rasmus Tandholt nem kötelezhető informátoraik megnevezésére. A bíróság a vonatkozó törvénynek azt a passzusát idézte, amely szerint az újságírónak meg kell védenie forrását, amennyiben az általa közölt hír a társadalom érdekét szolgálja.

A bíróság szerint a dán kormány”nemzeti érdekre hivatkozva” küldte elitegységét Irakba, de “ennek közzététele hírként alapvetően fontos a dán társadalom számára, mivel az ország egy fegyveres konfliktusban vesz részt”. A Legfelső Bíróság ítélete szerint a tévétársaságnak nem kell átadnia azon videófelvételek másolatát sem, amelyek tartalmazzák az informátor nevét.

– Független Hírügynökség –

 További hírek a Nagyvilág kategóriából