Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket a rendőrségen, de célszerű

Nem kell bejelenteni a rendőrségen a kampányidőszakban megtartandó választási gyűléseket, ám célszerű. Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint nekik kötelességük a jogsértések megakadályozása, ám ahhoz tudniuk kell a rendezvényekről, hogy fel tudjanak készülni a biztosításra.

A kampányidőszakban a választási gyűlések nyilvánosak és nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, azaz nem kell azokat bejelenteni a rendőrségen – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy más szerveknek jelezni kell a rendezvényt. Az illetékes önkormányzatnál például érdemes érdeklődni a közterület-foglalás szabályairól, az utakon megtartott gyűléshez pedig a közút kezelőjétől kell engedélyt kérni.

Az ORFK közleménye felhívja a figyelmet, hogy bár a rendőrségen nem kell bejelenteni a választási gyűléseket, mégis célszerű arról tájékoztatni a hatóságot. Az egyenruhásoknak ugyanis kötelességük megakadályozni a jogsértéseket, ám erre csak akkor tudnak felkészülni, ha tudnak a rendezvényről. Ráadásul a sok érdeklődőt vonzó események biztonságos megtartása nehezen képzelhető el a rendőrség a közreműködése nélkül – olvasható a közleményben. Pláne elengedhetetlen, ha a közúti forgalmat terelni kell, illetve ha két, egymáshoz közeli rendezvényt akarnak biztonságosan megtartani.

A rendőrségi közleményben az is olvasható, hogy a rend fenntartásáról a rendezőknek kell gondoskodni. A gyűlésekre bárki elmehet, ám nem tarthatnak maguknál lőfegyvert vagy robbanóanyagot, illetve az élet kioltására alkalmas eszközt. A rendezők felhívásának pedig eleget kell tenniük.
– Független Hírügynökség –