Nem kell a silány termék

Hétfőn késő estébe nyúló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programja végén Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Kelet-Magyarország kérdéseire is válaszolt. A teljes interjú [DOC 52 KB]

Nem a funkcióért, hanem a feladatért vállaltam el a miniszteri megbízatást – szögezte le, s arra is utalt: a rendszerváltás után 15 évvel még senki sem szabott határozott irányt a mezőgazdaság fejlesztésének. A magyar agrárium nem készült fel az uniós csatlakozásra, így fordulhatott elő, hogy a határok átjárhatóságával a behozatal mintegy 25 százalékkal növekedett, míg a kivitel mindössze 10 százalékkal. Ezt a mínuszt kell megszüntetni az export-import arány helyreállításával. Ebben az egyik lépés a silány minőségű külföldi termékek kizárása a hazai kereskedelemből, erre készül az etikai kódex.

A közvélemény ereje

Az etikai kódex, mely újszerű magatartásformákat igyekszik kialakítani, hogy tisztességesebbé tegye a termelést és a forgalmazást. A közvélemény egyre inkább meghatározó erőhöz és szerephez jut, s a szégyen mellett piaci pozíciót rontó lesz az utolsó helyre kerülni a kódex szerint hozott rangsorban – vetítette előre Gráf József.


Névjegy

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Született: Mecsekszabolcs (Baranya megye) 1946.

Iskolák, munkahelyek: A körmendi Felsőfokú Mezőgazdasági
Technikum mezőgazdasági gépészeti szakán szerzett diplomát 1968-ban, majd
1975-ig a szentkirályi Béke Mgtsz dolgozója, ahová közigazgatási munkák
után 1989-ben tért vissza, 1990-től elnök, majd a privatizációt követően
a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet elnök-igazgatója
lett.

Közélet: Az MSZMP-nek 1970-től tagja, 1989-ban lépett
át az MSZP-be. Az Országgyűlésbe 1994-be került be. Tagja a parlament mezőgazdasági
bizottságának és a MSZP-frakció mezőgazdasági munkacsoportjának. Miniszteri
kinevezés: 2005. május 1.

A közelgő almaszezonnal kapcsolatban rámutatott: amíg a magyar almatermesztés szerkezete nem esik át jelentős változáson, addig a támogatás problematikája mindig felszínre kerül. Olyan alma termesztésére buzdított, amilyenre a piacnak igénye van. A fajtaváltáshoz igényelhető támogatást és európai uniós források is rendelkezésre állnak.

Kimerítő pályázatok

A felfüggesztett AVOP-pályázatról elmondta: uniós előírás szerint amennyiben a keretet kimerítő pályázati anyag, azaz igénylés érkezik, a pályázatot fel kell függeszteni és meg kell kezdeni az elbírálását. A 2004-2006-os időszakra 105 milliárd forintos keretet hirdettek meg, s ezt már lefedik a beérkezett pályázatok.

A kedvezőtlen adottságú területeken jövedelmezőbb tevékenységként hozta fel a másodlagos energiatermelésre indított programot. Az éven belüli betakarítású energiafű termesztéséhez a földalapú támogatáson felül az állam hektáronként 7 ezer forintot ad, míg az 5-6 éves időtartamra telepített energiaerdőhöz 50 ezer forintot. A program 2006 januárjától fogadja a pályázatokat.

  • A miniszter hetet lépett
  •  

    – Nyéki Zsolt –