Nem károsak az adalékanyagok – RTL Klub

Az E-számokkal jelzett élelmiszer adalékanyagok a közhiedelemmel szemben nem károsak az egészségre, legalábbis a termékekben felhasznált mennyiségben – mondta az RTL Klub Híradójának egy szakember. Az ilyen anyagokra azonban sokan allergiásak, ez okozhat problémát. Körülbelül 200-300 féle adalékanyagot használnak az Európai Unióban, így Magyarországon is, ezekkel általában az élelmiszerek állagát javítják.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet laboratóriumában rendszeresen vizsgálják az élelmiszerek adalékanyagait. Legalább 200-300-féle E-számmal jelzett adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban, amelyekkel a termékek állagát javítják. Kívánatosabb, formásabb és tartósabb, esetleg ízletesebb lesz tőlük az élelmiszer.

Az intézet főosztályvezetője szerint nincs ok aggodalomra. A tévhitekkel ellentétben az E-számok nem mind mesterséges anyagokat jelölnek, van köztük természetes is. Az egészségre pedig a termékekben használt mennyiségben nem ártalmasak.
Sohár Pálné elmondta, hogy van azonban köztük néhány, amelyek bizonyos emberekben allergiaszerű tüneteket váltanak ki.

Ezért kell mindig feltüntetni az összes adalékanyagot a termékeken. A szakember szerint az ellenőrzés a garancia arra, hogy valóban az van az élelmiszerekben, amit ráírtak.