Nem kapja meg olasz luxusjachtjait Kim Dzsong Il

Az olasz hatóságok megakadályozták két luxusjacht eladását Észak-Koreának, mert azt gyanították, hogy azokat Kim Dzsong Ilnek, a kommunista állam vezetőjének szállították volna le – írta csütörtökön a Financial Times (FT) című brit lap. A nagyjából 12,5 millió eurót érő hajókat lefoglalták, és az azokat készítő olasz hajóépítő cég dokkjában vannak.

A hajók megvásárlásáról szóló szerződést júliusban semmisítették meg az olasz hatóságok a gazdaságfejlesztési minisztérium és a pénzügyi csalásokkal foglalkozó olasz rendőrség vizsgálatát követően – írta az FT. A minisztérium a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy bár nincsen arra bizonyítékuk, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kapta volna meg a luxushajókat, tekintve a sztálinista ország helyzetét, “nagyon gyanakodtak”, hogy Kimhez kerülnek a jachtok.

A jachtokért kifizetett előleget a minisztérium lefoglalta, de később visszajuttatta a hajókat készítő Azimut-Benetti nevű cégnek. Az egyik vezető olasz hajóépítőnek számító céget nem vádolják semmivel.

Az Azimut közlése szerint a két luxushajóra februárban kaptak megbízást egy osztrák cégtől, “megszokott kereskedelmi csatornákon keresztül”. Az olasz pénzügyi rendőrség akkor kezdett gyanakodni, amikor a rendelés kezelését egy kínai cégnek adták át, és ezután értesítették a minisztériumot. Ezután derítették ki, hogy a hajókat Észak-Koreába akarják szállítani, megsértve a kommunista országra kivetett nemzetközi embargót.