Nem kap vízumot az olimpiára korábbi filmje miatt egy finn rendező

Visszautasították az Olimpia idejére vonatkozó vízumkérelmét Arto Halonen finn filmrendezőnek, aki korábban díjnyertes dokumentumfilmet forgatott egy tibeti egyházi vezetőről – tudatta pénteken az AFP hírügynökséggel maga a filmes.

Halonen szerint azért tagadták meg tőle a vízumot, mert Pekingnek nem tetszett a tibeti Karmapa buddhista vezetőről szóló filmje, amiben azt állította, hogy Kína nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és politikai céljaira használja fel a Karmapát. “Az a bűnöm, hogy megvédtem a kínai és tibeti emberek jogait” – mondta a filmes az AFP-nek.

A helsinki kínai nagykövetségen azt állították, hogy technikai okok miatt nem adtak vízumot a rendezőnek. Halonen viszont elmondta, hogy júniusban adta be vízumkérelmét, és egy nap után vissza is küldték neki az útlevelét, a nagykövetség pedig többszöri megkeresés után sem adott neki választ a miértre.

A finn rendező “Karmapa – Two ways of Divinity” című filmjét 1998-ban humanitárius díjjal jutalmazta az Európai Unió. Ezt követően Halonen készített még egy werkfilmet, amiben azt is bemutatta, hogyan vágattak ki részeket a tibeti filmjéből a kínai hatóságok.