Nem juthat a rendőrségi dokumentációhoz Malina Hedvig ügyvédje

Malina Hedvig ügyvédje nem juthat hozzá a tavaly nyáron megvert szlovákiai magyar diáklány ügyével kapcsolatos nyomozati anyaghoz. Erről az aktuálne.sk ((ejtsd: aktuálnye.sk)) pozsonyi hírportál számolt be hétfőn. A szlovák rendőrség állítólag a Hedvig kihallgatásáról készült hangfelvételt sem bocsátja az ügyvéd rendelkezésére.

Az aktuálne.sk értesülései szerint a rendőrség nem engedi meg Roman Kvasnica ((ejtsd: roman kvasznyica)) ügyvédnek, hogy belepillantson az iratokba. Kvasnica a portálnak elmondta: a rendőrség azt a fotódokumentációt sem bocsátja a rendelkezésére, amelyet Hedvig magyarellenes szöveggel teleírt blúzáról készített.

Márpedig az ügyvédnek ezekre az iratokra szüksége lenne, mert a szlovák rendőrség hamis eskü- és vallomástétel vádjával idén májusban eljárást indított a lány ellen. Tavaly szeptemberben ugyanis a szlovák rendőrség azzal zárta az ügyben indított nyomozást, hogy nem történt bűncselekmény, az egész támadást csak az egyetemista lány találta ki.

A Nyitrai Kerületi Ügyészség szóvivője, Jaroslav Maček ((ejtsd: jaroszlav macsek)) szerint az ügyvéd hozzáférhetne a kért dokumentumokhoz, ehhez azonban előbb teljes felhatalmazást kellene kérnie védencétől. Kvasnica erre azzal válaszolt: Hedvig közvetlenül azonnal teljes felhatalmazást adott neki, amikor jogi védelmet kért tőle.

Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány a hírportálnak röviden csak úgy kommentálta az ügyvéd állításait, hogy annak az eljárásrend alapján vannak jogai, amelyekkel élhet.

Malina Hedviget állítása szerint tavaly augusztus 25-én Nyitrán azért verte meg két, bőrfejűnek tűnő fiatal férfi, mert hallották, hogy magyarul beszél.