Helyi közélet

2008.10.17. 08:41

Lesz-e tömeges létszámleépítés?

<p>Jelentkezik már a munkaerőpiacon a pénzügyi válság hatása? Mi várható megyénkben? Tudják-e majd kezelni, ha nő a munkanélküliek száma? Ezekkel a kérdésekkel fordultunk az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ vezetőihez</p>

Megkérdeztük azt is, hogy az, miszerint a japán Shinwa konszern miskolci gyára csoportos létszámleépítésre készül (erről a hírről tegnap számolt be lapunk), a pénzügyi válság első jelei közé tartozik-e. A három vezető, Kókai Sándorné, Dobrozsi Zoltán és Stadinger Csaba egyértelműen állítja, ez utóbbi kérdésre a válasz: nem, máskor is volt már hasonló mérvű elbocsájtás a gyárban. Esélylatolgatásra pedig nem szívesen vállalkoztak.

Prognózis készítés

– Nehéz prognosztizálni – mondták. Úgy gondolják, még az amerikai gazdasági szakemberek is csak találgatják, mi a válság konkrét oka. Nem tudni, hová fut ki, és mennyi ideig tart. Egy biztos, most a pénzpiacnál tart, és még hosszú hónapok telhetnek el, míg eljuthat (bár az sem tudni, az milyen szintű lesz), a foglalkoztatáshoz, s még néhány hónap, hogy azután lecsapódjon lakossági szinten is.

A munkaügyi központ 700, különböző nagyságú céggel készít felmérést prognózis készítési céllal, ez 80–100 ezer foglalkoztatottat érint, tudtuk meg Stadinger Csabától. A munka harmadánál tartanak, de eddig nincsenek jelei nagyobb létszámmozgásnak, pláne létszámszűkítésnek. Néhány kistérségi, autóipari beszállító cégnél tapasztalták, hogy viszonylag rövid időre vannak megrendeléseik, és a jövőjük bizonytalan.
– Szezonális mozgásokat tapasztalunk még– fűzte hozzá Kókai Sándorné. – De ez minden ősszel így van bizonyos szektorokban, főleg az építőiparban, a kereskedelemben, az agráriumban.

Most óvatosabbak

Stadinger Csaba folytatta, a szervezett állásbörzéken sem érződik a munkaadók visszavonulása, most is több ezer állásajánlatra számítanak. Az eddig megkérdezett cégek most óvatosabbak, nincs nagy létszámfejlesztési szándékuk, bár tömeges létszámleépítést sem prognosztizáltak sehol.
Megkérdeztük, hogyan készül a munkaügyi központ a válságra. Megjegyezték, a lokális stratégia a gazdaságfejlesztési vonulatoktól függ, ez valószínű, a munkaügyi tárcán is túlmutat majd. A szakemberek úgy látják, uniós programok lehívása is segíthet. Ilyenkor, év végén, viszont ez tény, kevés az átcsoportosítható forrás.

És ha mégis...?
Ha mégis lennének nagyobb elbocsátások? Nem mondhatnak nemet az elbocsátási tervre, hangsúlyozták a központ vezetői. De felajánlják a segítséget a cégnek, azaz szakmai hátteret biztosítanak a létszámleépítéshez. (A Shinwánál ez már meg is történt, a gyár ezt el is fogadta.) Megvizsgálják, milyen összetételűek az elbocsátottak, milyen képzési lehetőségeik lehetnek, milyen állásokat tudnának nekik ajánlani, s ha van fogadókészség, akkor milyen támogatási konstrukciók jöhetnének egyénenként szóba. A szakemberek szerint a leépítettek jelentős részének megoldhatja problémáját ez a konstrukció. Dobrozsi Zoltán a Szerencsi cukorgyár bezárását említi példaként, a szakmunkáskör nagy része után volt más cégeknél kereslet.
Nyelvtudáshoz kötött
Mekkora a kereslet a külföldi munkalehetőségek iránt a megyében? Megtudtuk, hatalmas az érdeklődés, az EURES (Az Európai Fogllakoztatási Mobilitás Portálja) kirendeltségein sok száz állás közül választhat az érdeklődő: ezek majd mindegyike nyelvtudáshoz kötött. Hogy mennyien lehetnek, akik az érdeklődők közül külföldön vállalnak munkát? Erre nincs adat a munkaügyi központban. A központ (belföldi) állásajánlatainak száma egyébként nemhogy csökkent volna, inkább nőtt: a korábbi 6 ezer helyett jelenleg 8 ezer állást kínálnak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Autóipari recesszió: elbocsájtások a Shinwánál
  • A nagyvállalkozók nagy bajt látnak
  • Ön szerint várható leépítési hullám megyénkben?
  • "Okos fúró" a 25 milliomodik a Boschban 
  • A nagyvállalkozók nagy bajt látnak
  • Bérbefagyasztás? - pro és kontra
  • Erőteljes a megyei megtorpanás
  • Ódor: "A legrosszabb válasz a válságra"
  • A Bosch sehol nem akar leépíteni
  • Tükröt tartva a megyénknek
  • A legfrissebb hírek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában