Nem is volt “Tudor korszak” – állítja egy oxfordi történész

London, 2012. május 29., kedd (MTI) – Nem is volt “Tudor korszak” – állítja egy oxfordi történész, aki szerint az elnevezés csupán egy mítosz, és valójában nem helytálló.

Cliff Davies kutatásai nyomán arról győződött meg, hogy a Tudor ház uralkodása alatt szinte nem is használták a “Tudor” meghatározást. Egyes utalások szerint például VII. Henrik már csak azért sem alkalmazta a megnevezést, ugyanis azzal walesi ellenfelei illették magukat. VIII. Henrik pedig legszívesebben “a Lancaster és York családok egyesülésének megtestesítőjeként” beszélt magáról – ismertette a BBC online hírszolgáltató cikke (bbc.co.uk).

A tudós úgy vélte, a filmek és a történelmi drámák táplálták a “mítoszt”, hogy a korabeli emberek úgy gondolkodtak magukról, mint akik a Tudor monarchiában élnek.

“A meghatározás kézenfekvő” – ismerte el Davis, ugyanakkor sietett hozzáfűzni, hogy alapvetően “helytelen”.

Az oxfordi kutató szakterülete, a 16. századi történelem forrásait vizsgálva bizonyosodott meg arról, hogy a Tudor uralkodóház királyait – VII. Henriktől I. Erzsébetig – saját korukban nem nevezték Tudoroknak. Mindössze egyetlen költeményben talált utalást a meghatározásra, amelyben a Tudorok után az első Stuart uralkodó, I. Jakab trónra lépéséről esik szó.

Davis elmélete David Hume történész és filozófus nevéhez köti a “Tudor korszak” elnevezés megalapozását. A meghatározás azóta közkeletű lett, ugyanakkor Davis arra figyelmeztetett, hogy tartózkodni kellene a “Tudor férfiak és nők” jellegű ábrázolásoktól, mert ezek nem helytállóak.

A tudós szerint a múlt bemutatásánál fontos, hogy olyan kép rajzolódjon ki a korabeli emberekről, amilyenek valójában voltak, és az derüljön ki, amit valóban gondoltak magukról. I. Erzsébet alattvalói a királynő alattvalóinak tartották magukat és nem Tudor alattvalóknak – magyarázta Davis.

– MTI –