Nem is egypetéjű, de nem is kétpetéjű ikrek születtek az Egyesült Államokban

Genetikusok olyan ikerpárt fedeztek fel, amelynek tagjai se nem egypetéjűek, se nem kétpetéjűek, hanem “valahol a kettő között állnak”. A szenzációs esetről a Nature című brit tudományos lap internetes változata számolt be hétfőn.

A csecsemők az Egyesült Államokban születtek, de sem ennél közelebbi helyet, sem születésük idejét nem közlik. A cikket jegyző orvoscsoport vezetője, Vivienne Souter szerint ilyesmiről a tudomány eddig nem értesült.

A kétpetéjű ikreknél két petesejtet termékenyít meg két ondósejt, míg egypetéjű ikrek akkor születnek, ha egyetlen petesejtet egy ondósejt termékenyít meg, de aztán a fejlődés későbbi szakaszában az embrió kettéválik és két különböző, de azonos genetikai állományú magzat lesz. Így tehát az egypetéjű ikrek mindig azonos neműek lesznek, míg a kétpetéjűek lehetnek azonos vagy különböző neműek egyaránt.

Az ikrek egyike fiú, a másik viszont hermafrodita, vagyis mindkét nemre jellemző nemi szervei kifejlődtek. A tudósok most azt próbálják megfejteni: hogyan történhetett az eset, amelyben a két csecsemő genetikai állománya azonos.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy egy petesejt még leválása előtt elkezdett osztódni és aztán több részét is megtermékenyítette egyetlen ondósejt, és a gének egymással összekeveredhettek, mielőtt a petesejt végleg kettéosztódott volna.

A másik, a genetikusok többsége szerint valószínűbb magyarázat pedig az, hogy két ondósejt termékenyített meg egyetlen petesejtet és az így keletkezett embriónak három pár nemi kromoszómája lett, két pár helyett. Ebben az esetben pedig az anyai részről örökölt génállományuk teljesen azonos – mint az egypetéjű ikreknél -, az apai részről örökölt génállománynak viszont csak a fele az.

Az orvosok már tapasztaltak olyat, hogy egy petesejtet két ondósejt is megtermékenyített, azonban olyan esetről mindeddig nem tudtak, amikor az ilyen magzat életképes lett volna.